”DET DU HÅLLER PÅ MED ÄR TRAMS”

Carl Lidbom, en sosse av den gamla stammen var inte på sitt bästa humör när han mötte Anders Björck i Konstitutionsutskottet. Lidbom tyckte att allt som Björck försökte får fram och ut var trams. ”Det du håller på med är trams!” var en sammanfattning. Med mindre än två månader kvar till valet dyker det upp väldigt mycket trams på nätet, från alla håll och kanter. Är det inte en LO-film så är det Skurt som dyker upp. Ett av de senaste exemplen på trams handlar om skogsbränderna, evakueringar och hur man skulle kunna koppla ihop detta med Sverigedemokraternas flyktingpolitik. Allt är bara trams.

Inlägget – som delas av normalt sett vettiga, kritiskt tänkande individer – handlar om att de eventuella Sverigedemokrater som funnits i de evakueringsområden  som uppstått i samband med de stora skogsbränderna skall stanna kvar. De skall få hjälp på plats. Lite raljerande sådär.

Men. Även en blind och döv borde ha hört Sverigedemokraterna prata om ’hjälp i närområdet’. Inte på platsen som bombas, gasas eller anfalls. Eller brinner upp. Sverigedemokraterna har pratat om hjälp i ’i närområdet’. Ungefär som när de som evakuerades i Härjedalen fick husrum i hangarerna på flygplatsen i Sveg, i Härjedalen. Eller när de som tvingats fly från Kårböle, i Ljusdals kommun, har fått hjälp i just Ljusdal. Inte i Dubai, inte i Kuwait eller Kabul. Inte ens i grannlandet Norge, som faktiskt också kan betraktas som närområdet.

Skulle man vara tramsig kunde man spinna på tanken att en medelålders älvdaling drog till Kabul, gjorde konfetti av passet på vägen och ville söka skydd i trakten då det helt saknas skogar i regionen. Risken för ännu en skogsbrand är med andra ord minimal. Men så tramsiga skall vi inte vara. Det kan andra få vara.

Man kan få tycka vad man vill om Sverigedemokraterna, om deras politik och prioriteringar. Det är demokrati. Man kan rent av tycka att deras politik är trams i de egna ögonen och med de egna värderingarna som grund. Man kan få vara förbannad över deras framgångar i opinionsundersökningar. Man kan få uppröras över den hybris som det nationalistiska partiet dras med just nu. Men att försöka sänka Sverigedemokraterna med trams är inte en bra idé. Det kommer bara att få tramsarna att framstå som tramsiga, och Sverigedemokraterna som betydligt mognare.

Apropå det där med hjälp i närområdet, om att försöka hjälpa fler på plats… Det är ju en politik som Löfven och sossarna också har börjat snacka om nu, precis som Kristersson om de ständigt nyare moderaterna. De har anammat den politiken. Att den som flyr från Ljusdal får bäst hjälp i de säkra delarna av Ljusdal, och den som flyr en skogsbrand i Härjedalen får bäst stöd vid flygplatsen i Sveg. Inte i Abu Dhabi.

Men vill man tramsa, tror man tramset gör skillnad – fortsätt då att tramsa. Det är helt upp till själv, men just i det här fallet tycker iallafall jag att det är rätt löjligt faktiskt. Slå på sakpolitik, slå på galna uppslag och idéer – men inte på sådant som är hittepå…

 

6 svar på “”DET DU HÅLLER PÅ MED ÄR TRAMS””

 1. De som gillar detta trams kommer aldrig att rösta SD i vilket fall som helst. Inte ens med en pistol mot tinningen. De är således totalt ointressanta för oss i SD. Därför bryr vi oss inte om dem. De kan fortsätta sitt trams bäst de vill.

  MickeP

 2. Jag har ingenstans i betalmedia läst eller hört att Paula Bieler, sverigedemokrat, riksdagsledamot och ledamot av SD partiledning har dragit på sig sin hemvärnsuniform och deltar i släckningsarbetet. Det är tydligen hemligt. Men inte när Annie Lööf gör en kort utflykt för actionbilder.

 3. 2014 skedde den största skogsbranden i Sveriges historia .
  2014 var jag fortfarande på facebook.
  Redan då delades det imbecilla memes av typen ”Stanna kvar i branden, alla sd-are, så hjälper vi er på plats” .
  Jag förklarade då för de imbecilla idioterna att de som blev evakuerade stannade kvar på plats- inte en enda som blev evakuerad åkte till någon annan kommun eller något annat län eller något annat land. Och definitivt inte till någon annan världsdel.
  Jag förklarade att ”på plats” faktiskt inte var synonymt med ”flytta dig inte en enda millimeter”.
  Men naturligtvis förstod inte idioterna logiska argument.
  Och det gör dom fortfarande inte och kommer heller aldrig att göra.
  Detta just eftersom dom är imbecilla idioter.

  1. Klart det är fåniga att göra sådana uttalande som Sd:are ska stanna på plats om det brinner. Det är lågt. Men att de oftast har svårt med logiska argument är min erfarenhet och skriker om källor så fort man säger nåt men själva har svårt att uppvisa källor. Får händanefter ha en liten vitbok med källanvisning när jag argumenterar ty allt kommer jag ju inte ihåg, eller så ger jag upp, ty de har sin övertygelse trots stora faktiska felaktigheter

 4. Parentetiskt måste väl ändå något ifrågasättas om Lidbom var av riktigt gamla stammen (om Karleby-sorten avses). Han var snarare en sosse av nyadelssorten, ambassadör i Paris med dyra vanor på det arbetande, skattebetalande folkets bekostnad.

  När han motvilligt låtit sig inställa i KU var ”trams”-taktiken just bara en taktik, som ju blivit bevingad (och i viss mån fungerade, även om Björck kom med rätt rejäl comeback till den olydige sossen).

 5. Flyg från Italien och Frankrike sänds för att hjälpa Sverige.
  Polen sänder hjälp till Sverige.
  En konvoj med 44 brandbilar körs upp till bränderna.
  Det skogrika Sverige saknar kraftfulla resurser att snabbt släcka en begynnande brand.
  Hjälp från västerländska kulturer, i skogen finns vita män som kämpar.
  Nu till min tramsspaning:
  SR har tjejer som har pratat med de vita männen och sedan rapporterar vad de vita männen säger i tant P1, med “P1 skånsk”* dialekt.
  Typiska frågor: Är branden under kontroll, när är den släckt.
  Logistik som mat, duschmöjlighet, vila och klädbyte verkar ingen bry sig.

  *lite av “Lundskånska/Värnamo småländska”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *