DEN SVENSKA MODELLEN

Det tog tid. Det blev sent, men spänningen höll mig vaken. Det blev VM-guld i ishockey efter ett riktigt drama. Tre Kronor besegrade Kanada i en VM-final nere i Tyskland och Köln. Guldmedaljer och en jättepokal, och dagen efter på alla sätt och vis med ett guldpartaj på Sergels Torg. Det vikarierande statsrådet med ansvar för idrotten konstaterade snabbt att det var den svenska modellen som levererade ett VM-guld. Inte ledarna. Inte spelarna. Inte laginsatsen, utan de svenska politikerna genom den svenska modellen…

Annika Strandhäll ersätter Gabriel Wikström som idrottsminister under Wikströms sjukskrivning, och naturligtvis skall statsrådet gratulera till ett VM-guld. Men måste ett VM-guld i ishockey politiseras? Måste man försöka ta politiska poäng på andra människors uppoffringar och arbete? Strandhäll drar sig inte för det, och det borde inte förvåna någon som har koll på kvinnans twittrande.

Hade det varit den svenska modellen som ”levererade” hade inte Henrik Lundqvist stått i mål i finalen och finalens straffläggning. Då hade Henrik Lundqvist fortfarande väntat på att få träffa en läkare för sitt onda knä, och fått vänta ännu mycket längre på vård eller behandling. Henrik Lundqvist hade missat finalen om det var någon svensk modell inblandad i landslagets VM-viktoria.

Hade det varit den svenska modellen som ”levererade” hade hälften av laget bestått av inkvoterade kvinnor, ytterligare några inkvoterade män från andra länder och kulturer. Hade den svenska modellen levererat det den skall så hade alla backpar och kedjor fått dela slaviskt lika på istiden.

Hade det varit den svenska modellen som levererade hade spelarna bara suttit 1.20 av 2 minuter i utvisningsbåset – så kallad två tredjedelsfrigivning. Hade det varit den svenska modellen som levererade hade domaren inte vågat åka in i motståndarzonen utan eskort av linjemännen. Hade det varit den svenska modellen som levererade hade det varit väldigt sällsynt med utvisningar, och den svenska klacken hade demonstrerat högljutt mot varje försök att skicka en spelare av planen. Varför inte lite skyddstillsyn på isen? Eller samhällstjänst vid ismaskinen i pausvilan?

Hade det varit den svenska modellen som levererade hade Tre Kronor saknat ett fungerande försvar på isen, men planerat för hur man skulle lyckas skrapa ihop några fungerande backpar till ishockey-VM 2024 i Sydossetien. Hade det varit den svenska modellen som levererade hade några kända sossar manat till bojkott av såväl finalen som firandet på Sergels Torg. Varför skall man stötta och hylla ett par rika, landsflyktade skattesmitare?

Annika Strandhäll fick det till att vår svenska modell fixade ett VM-guld. Jag tror att Tre Kronors spelare, ledare och lag fixade ett guld delvis tack vare en svensk mjällschampoo-modell. Men då handlar det inte om några politiska poänger i spåren av ett VM-guld…

38 svar på “DEN SVENSKA MODELLEN”

 1. Haha!

  Du glömde att huvudtränare inte skulle ha varit en hockeyspelare utan en sosse med rätt genusperspektiv, feminism och rätt ”värdegrund” ”allamänniskorslikavärde”. Tyvärr så har 7 klövern kidnappat meningen ”den svenska modellen”.

 2. Så j-a bra och fyndigt skrivet, tack för att jag fick garva.

  Kom på en sak till,
  Hade den svenska modellen levererat hade man inte spelat 3 x 20 minuter utan 3 x 15 minuter så kallad arbetstidsförkortning.

  När Svenska landslag förlorar och åker ur en turnering eller inte ens kommer dit så har jag aldrig hört någon politiker säga ” tyvärr gick det dåligt men det beror på den svenska modellen ”.

 3. Hej.

  Vem bryr sig om finalen?

  Alla vet väl att ishockey-VM handlar om matchen Sverige-Finland, och att resten är pynt och skröfs?

  I övrigt är ditt kåseri ett av dina bästa hittills; helt i klass med din version av ’Sällskapsresan’ för något år sedan.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

   1. @Kgb35 21:49
    Med undantag för stolpskotten på den journalistiska och politiska arenan, vilka anser ser sig vara mer värda än övriga enligt ett självpåtaget godhetsideal.

 4. Kul och tänkvärd krönika!
  Fast något har den svenska modellen i alla fall levererat, nämligen Annika Strandhäll. Fast hon är som vanligt ute på svag is. Ingen guldvittring där inte.

 5. Några som protesterade högljutt var ju publiken på Sergels torg – när Lövén tog sig in på scenen.

 6. Visst är det roligt att ”vi” vann. Landet går allt djupare in i ”bröd och skådespel”-fasen., fasen före sammanbrottet.

  Men regeringen ”levererade” de verkliga godbitarna.
  Hur kan någon i regeringen vara så urbota korkad att ge den svenska modellen ”credit” för vinsten?!? Det är ju så enastående dumt att det blir roligt.

  Hade den svenska modellen gällt, skulle inte den där blågule pajasen kommit in på Sergels Torg. Han skulle självklart varit iförd DDR-grå klädsel med burka för att inte vara exkluderande. Har inte en statsminister bättre förstånd och kunna inse att det enbart var löjeväckande. Ett exempel på identitetspolitik, kanske?

  Tips till nästa VM. Kvotera in några somaliska bandyspelare så att det blir verkligt skådespel i likhet med gladiatorspelen. En kamp på liv och död. De har ju visat sig ha verklig kämpaanda. Tänk vilka skott de skulle kunna avlossa i straffläggningen! Riktiga dräpare.

 7. Bäste Herr Antonsson.
  Jag utgår från att detta är ett försök till ironi. Ett misslyckat försök. Detta är bara plumpt.
  Om det inte är ironi så ber jag att få beklaga, du har inte förstått någonting. Varken av den svenska modellen eller av idrotten. Hur man bygger ett lag i Sverige skiljer sig från hur man gör i stora delar av övriga världen. Den svenska modellen har gjort Sverige till världens bästa land att leva i.

  1. Bäste Herr Johansson!
   Hjärtligt tack för ett mycket roande inlägg. Herr Johansson besitter onekligen en stor komisk begåvning och jag hoppas, Bäste Herr Johansson, att vi kan få fler lustifikationer. Varför inte en egen blogg? Ett namnförslag skulle kunna vara: ”Husbondens Röst”. Herr Johansson kan säkert ”sitta vackert” bredvid tratten och vidareförmedla husses åsikter.

   Det är inte mer än rätt att kryptonazisten herr antonsson får välförtjänt mothugg. Han har ju redan blivit uthängd så nästa steg måste vara upphängd.

   Tänka sig att en person som herr antonsson kan vara så oförskämd att påtala, inte bara sprickor i fasaden utan även ha fräckheten att offentliggöra att det finns oreparabla sättningar i grunden. Och detta utan att först ha inhämtat vederbörligt godkännande från vare sig partistyrelsen (S), Expo, AFA, SVT eller Politism. En ondskans och hatets kolportör som f. Ryttmästaren i Kavalleriets Reserv, Salig Herr Palme skulle ha uttryckt det

   Stå på sig, Bäste Herr Johansson. Ohyra som herr antonsson bör inte få tillgång till vare sig dator eller internet!! Dock måste han givetvis betala TV-avgiften.

   Med bästa hälsningar och välgångsönskningar och ett stort tack för ett humoristiskt inlägg!

   Bo Markusson

  2. Bäste herr Kjell G Johansson.

   Den svenska modellen?

   Var snäll och förklara vad det är och därefter förklara vad den har betytt när vi vi nu vunnit ett guld i hockeyvm.

   19 av spelarna i laget spelar i NHL.

   Rikard Grönborg har ett mångårigt förflutet i Nordamerikansk hockey och två universitetsutbildningar där.

   Den svenska modellen, världens bästa land att leva i?

   1963 till 1990 vann Sovjetunionen 20 ggr, då var det den sovjetiska modellen som gjorde detta möjligt men det var inte världens bästa land att leva i.

   Vi har aldrig vunnit ett fotbollsvm, Brasilien har vunnit 5, Italien 4 och Tyskland 4.
   Är det då den Brasilianska/Italienska/Tyska modellen som gjort detta möjligt?

   Dessa länders ”modeller” , tror jag, skiljer sig åt ganska rejält så lycka till med att få ihop detta.

   Som sagt, när vi förlorar är det den svenska modellen som då inte räcker ända fram?

   Världens bästa land att leva i?
   Hur kan någon överhuvudtaget påstå det?

 8. Ohoj! Nu kommer alla genuskärringar av bägge (flertal?) kön att ta detta som förlaga och sätta igång. Shit!

 9. Med samma logik är det alltså pga den svenska modellen vi t ex inte avancerade i fotbolls EM i somras? Eller hur ska man tolka det?!

  Tack för ett fyndigt, punchigt inlägg.

  Som någon sagt, det är endast i dysfunktionella samhällen och diktaturer man känner sig konstat tvungen att påpeka att det är ’folkrepubliker’ , ’folkets vilja’ eller ’folkets demokratiska’ ditten och datten. Får lite såna vibbar av detta eviga ’svenska modellen’ tjatande.

  1. Glädjer mig åt att Sverige vann och unnar även Lövens och Batras gäng att vara glada om än vissa av ovannämnda kommentarer verkar antyda  en likgiltighet inför vem segraren än må vara. – Globalisering må vara i ropet men jag tillåter mig fortfarande att vara partisk och hålla på Sverige ! Ändå intet ont sagt om Er Internationalister som verkar missunna Sverige Världsmästartiteln !

 10. Underförstått utan Sossarnas Modell inget VM guld, bara så ni känner till detta! Löfvens briljanta ledarskap skapar framgångar hela tiden!

 11. Hade den svenska modellen levererat skulle Palestina varit representerat och USA uteslutits. Allt förhandlat genom Margot Wallström.

 12. ….Underbart. ….
  Finns dock männislor kvar, som vågar at ge sig med bitande sarkasm på Svenska Vanvettet…. Finns de än hopp?

  TACK !
  ( ifrån Schweiz av en Schweizare)

 13. Fast vi fick hissa den svenska flaggan och sjunga nationalsången utan protester, vilket vi kanske inte får vid nästa tillfälle enligt den svenska modellen. Kan ju anses rasistiskt.

 14. Oj oj vad många bittra humorbefriade vänstermänniskor det finns. Dock missar ni att det var Annika Strandhälls tweet om den svenska modellen som föranledde herr Antonssons lysande satir. Det var liksom hon som började. Men att inte förstå orsak och verkan är numera en del av den svenska modellen. Liksom feomenet att statsministern angriper enskilda Medborgare som inte delar hans samhällssyn.

 15. ja den Svenska modellen är tydligen flexibel förr var det folkhemmet som var modellen nu är det gettona

 16. Tycker faktiskt lite synd om denne Kjell G Johansson som fortfarande inte fattat hur illa ställt det är i vårt land, dessutom tycks han var helt humorbefriad.
  Arma stackare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *