DEN SÄLLSYNTA POLISBILEN

”Bromsa!”, skrek en av sönerna. ”Men bromsa då!”, som om bilen faktiskt körde jättemycket över de åttio kilometer i timmen som var lagligt på den sträckan. Tanten tvärbromsar. Ser sonen ett djur hon inte ser? Har han sett något farligt som hon inte klarar av att uppmärksamma i cirka 82 kilometer i timmen? Lite längre fram på länsvägen kommer en målad polisbil rullande. En polisbil? I den här delen av bygden, kommunen och länet. Det som har varit lättare att se en varg dra över vägen eller ett UFO i luften över Bysjön. Dagen efter ser man en polisbil igen, på en annan väg i trakten. Två dagar på raken och polisiär närvaro i ett annars bortglömt, närmast laglöst land. Känslan är overklig.

Alla hjärtans dag, den 14 februari 2014. I det lilla samhället Grangärde finns ett litet bankkontor, med lite kontanter. Handelsbanken i Grangärde ligger drygt 2 mil norr om Ludvika, där närmaste polisstation finns. Klockan 13:13 trycker en anställd på överfallslarmet på det lilla bankkontoret. Polis från hela Dalarna styrs mot platsen, och när den första polispatrullen kommer till platsen ”omringade” de två poliserna bankkontoret med dragna vapen. Men rånarna hade överraskande hunnit fly på de 39 minuter det tog för polisen att komma på plats. Rånarna greps några dagar senare, lokala pundare och kändisar för polisen. De hade fått med sig lite växelmynt och växelsedlar, men inget mer.

Dalarna är ett län där polisbristen är påtaglig, året om men mest på sommaren. Att möta polisen på en väg i Dalarna är osannolikt sällsynt, och när något händer tar det ofta enormt lång tid att få polisen på plats. Vid trafikolyckor händer det ofta att räddningstjänsten och ambulanssjukvården håller på att packa ihop när polisen anländer med andan i halsen och alldeles för sent för att göra någon nytta. Vid pågående inbrott händer det ofta att polisen inte ens bemödar sig att styra mot brottsplatsen, dels för att avståndet fram gör att buset hunnit långt bort när man är framme. Dels för att det nästan alltid dyker upp något värre som måste prioriteras.

Poliserna i yttre tjänst, de så kallade ingripandepoliserna, blir allt färre – i Dalarna och i resten av landet. De nyutexaminerade färska poliserna som kliver ut från Polishögskolan i verkligheten räcker inte till för att täcka upp de som väljer att fly verksamheten. Polisen syns alltmer sällan på alltfler platser. Letar man i utanförskapet, i Borlänges Tjärna Ängar eller i Örebros Vivalla så brukar det vara lätt att hitta en blåvit bil med några desillusionerade konstaplar. Men i resten av Sverige är de extremt sällsynta, på platser där det också begås brott.

Rikspolischefen säger att vi skall gilla läget, att det är så här det kommer att se ut. Att polisen finns och nästan bara finns där den tyngsta brottsligheten finns, medan man lämnar walk-over i resten av landet. Ansvarigt statsråd lever i en parallell verklighet där polisbristen inte är akut, och där den som ifrågasätter statsrådets verklighet tolkar Ygeman illvilligt. Ute på fältet funderar allt fler poliser på om det de gör är värt uppoffringarna. När ingen tycks förstå läget, när politikerna pratar om att försöka lösa dagens problem om några år är det tungt.

Polisen. Sjukvården. Skolan. Försvaret. Kan någon säga vilken kärnverksamhet för oss medborgare som faktiskt funkar -om man skall använda statsministerns vokabulär – ”okej” idag? Någon?

7 svar på “DEN SÄLLSYNTA POLISBILEN”

  1. Angående vad som fortfarande fungerar,tänker jag att för en grupp fungerar det nog,för de som enligt Reinfedlt nu äger landet,”de som kommer nu äger landet sa han Reinfeldt.

 1. Vad Ygeman säger är att vi aldrig haft så många polisanställda som vi har idag. De är förmodligen med sanningen överensstämmande. Det handlar sålunda inte om ingripandepoliser som med full jurisdiktion kan agera när så behövs. Nej. det handlar om antalet anställda.
  Sådan är politiken, när journalister inte har förmågan att ställa adekvata följdfrågor. PISA igen kanske? Eller den fördummande akademiseringen? Vem vet?
  Instinkter och känsla bekämpas å det starkaste, såvida det inte gäller att snyftreportage.

  1. Och för att förtydliga Ygemans uttalande om ”polisanställda” så inrymmer det också all civil personal. Så det stämmer säkert att Sverige aldrig haft så många ”polisanställda” som nu….men verkliga poliser har det nog aldrig varit så få av som i rådande stund!

 2. Men förra året när det var raggarträff (eller egentligen medelålders män i medelålders bilar) då minsann var det poliser i Dalarna. De stoppade alla de kom åt och delade ut böter och körförbud för fulla muggar. Senare fick de backa eftersom de totalt hade missbedömt bilarna. Så ibland har polisen resurser. Men såklart det gällde ju medelålders vita män, denna paria. Skriver jag, medelålders vit man.

 3. Hej.

  Redan på åttiotalet gjorde man så i Dalarna att man ringde runt i bekantskapskretsen (ingen mobil på den tiden, inte) för att luska ut var polisen skulle vara på Midsommar.

  Sedan åkte man och festade där de inte var.

  Jag tror vi får leta länge och väl innan vi hittar en politiker som har ens Underkänt i geografi, och att hitta en politiker eller journalist som begriper vad ordet logistik betyder…

  (lång text om allt svenska politiker och journalister inte kan)

  …så se till att ha självförsvarsutrustning redo att användas på en minuts varsel – för det enda ni kan lita på när det gäller polis är att de kommer att användas mot er, om ni kritiserar politik och media.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *