DEN POLITISKA SÅNGFÅGELN

Den lille myspysiga dalkarlen och spelmannen spände ögonen i den politiska sångfågeln och KD-ledarinnan Ebba Busch Thor. Moraeus frågade ”Vad gör du här? Det är ju inte ens valår i år…” och det fanns nog en hel del tittare som undrade detsamma. Svaret var att programledaren hade läst i någon tidning att partiledarinnans dröm var att få vara med i statstelevisionens program ”Så skall det låta”. Frågan är om inte Kalle Moraeus räddade Ebbas dödsdömda parti när han läste, tänkte och infriade Ebba Busch Thors önskedröm…

En polischefs bil sprängd på parkeringsplatsen utanför polischefens bostad. En skola som fått sätta upp taggtråd runt skolbyggnaden och öka på antalet ordningsvakter i skolmiljön med några hundra procent. En sjukvård där landets sjukaste barn får flygas till grannländerna för att intensivvårdsplatserna inte räcker till längre. Allt sådant som jag brukar skriva om, ångestframkallande och deprimerande. Men det får anstå idag. Idag vill jag låtsas som om jag är glad och lycklig över att råkat hamna vid ”Så skall det låta” på söndagskvällen.

Ebba Busch Thor gjorde succé i ”Så skall det låta”. Ingen kan säga något annat. KD:s partiledarinna tog ton, svängde loss och visade en tonsäker och rytmisk kvinna bakom politikerfasaden. Ebba rappade, Ebba sjöng, Ebba dansade och hetsade. Det var som om Ebba Busch Thor inte hade gjort annat i sitt liv än att vara helt underbar i TV.

Politik handlar inte bara om frågor, utmaningar och käbbel. Politik handlar faktiskt också om människorna som kallar sig politiker. Ebba Busch Thor och hennes skönsång satte en härlig bild av en tillsynes rätt härlig människa. Vi andra människor brukar har lättare att ta till oss det som sägs, tycks och framförs av härliga människor framför det ändlösa käbblet, tjollret och gnabbandet av människor som är lika härliga som en spik i foten. Det är där Ebba Busch Thor fick en ny chans, av ”Så skall det låta” och Kalle Moraeus. Efter insatsen i ”Så skall det låta” kommer de som såg programmet att se på Ebba Busch Thor med andra ögon.

KD var – och är? – det dödsdömda partiet i svensk politik. Alltid på efterkälken, och alltid med mörka moln över sig. KD kunde ha klarat sig om de agerat snabbare och bättre. Hade Ebba Busch Thor och gänget runt henne gjort det Anna Kinberg Batra och de ständigt nyare moderaterna nu försöker göra så hade de legat i någon sorts vinnarhål, istället för att stå med ena foten i graven. KD hade kunnat varit snabbare, tydligare i migrationspolitiken och kört ett par rejäla utspel i de frågor där SD tycks ha tolkningsföreträde. Då hade de moderater som inte saknar Reinfeldts Öppna Hjärtan-politik ett dugg haft ett mer trovärdigt alternativ än det egna vindflöjlande partiet inom att söka sig till – inom Alliansen och som inte är SD. Men KD var – och är? – försent ute…

Ebba Busch Thor och KD fick en andra chans. Partiledarinnan som sjöng och dansade gav sitt parti nödvändig och viktig medieexponering med helt andra tittare i en partiledardebatt. Nu är det upp till KD att slå mynt av succén och använda den härliga människa bakom politikern som en väljarmagnet. KD måste agera fort och fräckt, ty snart är det dags för sångfågeln att vara mammaledig igen. I KD:s fall finns ingen tid att spilla. Det är nu som gäller, när minnesbilderna sitter och nyheten lever.

Ett litet tips från en politikernörd som iallafall fick glömma alla problem under en timme igår. Varsågoda.

2 svar på “DEN POLITISKA SÅNGFÅGELN”

  1. He he, jag råkade se det hela, tyckte det var en ovanligt söt och svängig tjej. Väldigt lik EBT, men lite mullig (eller gravid).
    Var inte förrän jag såg din Fakebook och kollade som jag insåg att det faktiskt var EBT som var med, och, om jag fattar det rätt, att hon faktiskt också är gravid igen. (Och jag undrar hur det skall funka med ännu en graviditet nu, med tanke på valet nästa år. Verkar inte så där jättebra tajmat om jag skall vara ärlig.)

  2. Jag kan se framför mig ”Rödlööfans” sura min om hon tittade på programmet.
    Eller som hon skulle sagt; ”pjogammet”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *