DEN MISSFÖRSTÅDDA

Det är sent på kvällen den 22 juli 2011. Norge är kaos. Omvärlden är i chock. Det var några timmar sedan några av Kent Ekeroths kompisar hade twittrat i affekt efter bombdådet mot regeringskvarteret i Oslo. Nu när bilderna från Utöya började rulla, när media bara handlade om Oslo, Utöya och en massaker i vårt västra grannland så var det dags för Kent Ekeroth att twittra något i stil med att ”Vem sade att en fredagskväll måste vara tråkig?” Medan den norska polisen berättade att gärningsmannen var en extrem urnorsk gutt började Sverige växla upp för en Twitter-orkan…

Nu var det ju inte så att Kent Ekeroth gjorde det, även om det inte är ett helt osannolikt scenario. Nästan ingen skulle heller tro på Ekeroth om han försökte förklara bort tweeten dagen efter. Ingen skulle tro på att det inte alls syftade på något hemskt som hade hänt i Norge, utan på sin rullpingis-match med Ted, Björn Söder och SDU-ledningen och efterföljande fredagsmys i partibunkern med Vira Blåtira och ostbågar. Folk hade suckat åt tramset, den osannolika tajmingen och okänsligheten att öppet berätta hur kul livet kan vara samma dag terrorn slog till med full kraft. Folk hade hatat Ekeroth halt, lytt och knäckt. Kent Ekeroth hade kunnat gapa om att han var den missförstådda tills stämbanden gick av. Ingen hade trott på honom.

Nu var det Rashid Musa, ordförande i Sveriges Unga Muslimer, som spelade rollen som den missförstådda. Samma kväll som den ryska ambassadören i Turkiet hade mördats av en islamist i Ankara, samma kväll som en annan islamist hade plöjt in i en folksamling på en julmarknad med en långtradare i Berlin twittrade Rashid Musa. Samma dag som SUM blev av med sitt statsbidrag så skrev ”Vem var det som sade att måndagar är trista?” Folk som hade sett Rashid Musas intellekt i full frihet på olika debattprogram i TV drog direkt slutsatsen att han tyckte att terror var kul.

Rashid Musa förklarade sin tweet med att han syftade på fotboll, och matchen mellan favoritlaget Liverpool och ärkefienden Everton. Fotboll kan göra även en trist måndag rolig. Det kan till och med jag förstå, om rätt lag vinner. Hade Everton vunnit så hade Rashid Musa sannolikt tyckt att en trist måndag blev ännu tristare. Nu kunde Musa se drygt två timmar framåt i tiden, och se Liverpools seger som given. Men det fanns en herrans massa andra människor som inte trodde på den missförstådda Rashid Musa. De såg en annan koppling, där islamistkramaren Musa hade kul åt annat.

Svenskt debatt- och diskussionsklimat har blivit sådant att de på ena sidan skyttegraven alltid väljer att blunda för egna kompisars och kamraters snedsteg medan man mer än missförstår motståndaren med flit. Det gäller att alltid hitta de där möjligheterna att kleta och kladda ner motståndaren med dynga. Alltid. Oavsett sida. Den missförstådda kan finnas varsomhelst. Satir och ironi funkar aldrig på nätet. Skämt och humor går aldrig hem i den politiska nätdebatten. Feltajmade inlägg måste alltid vara det värsta tänkbara felsteget. Vi har alla – oavsett om vi är blå, röda, gröna eller bruna – drivit debatten dit där motståndaren är satan själv och alltid vill ont.

Det finns massor av anledningar att jaga Rashid Musa för, men inte för den där tweeten. Musa lämnar en förklaring som man kan välja att tro på eller inte. Bland det han har sagt i andra forum och gjort i andra format finns många andra svårparerade smashbollar att skicka över nätet. Men skulle vi inte kunna nöja oss med att hugga på varandra för vad vi säger och tycker, inte för vad folk tror att vi tycker och säger? Det kan väl vara ett första steg med att normalisera en skruvad debatt…?

2 svar på “DEN MISSFÖRSTÅDDA”

 1. Musa må angripas på andra grunder. Islamiseringen av Sverige och kontakterna med muslimska brödraskapet.
  Läs gärna ledarsidorna.se!

 2. Hej.

  Vad sägs om att jaga honom ut ur landet istället?

  Det vore väl en lämplig julklapp till hela Sverige.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *