DEFAITISTEN

Defaitisten har talat. Om – eller när – Alliansen förlorar valet så kryper defaitisten ner bredvid statsministern. Defaitisten lägger sig sked med Löfven. Det har defaitisten berättat redan innan valrörelsen har dragit igång. Defaitisten spelar ut sina bästa kort tidigt i spelet, och går framåt med en usel hand…

En röst på Liberalerna är en röst på Löfven som statsminister, eller kan vara. En röst på Liberalerna är en röst där Löfvens taktik att splittra Alliansen får genomslag. En röst på Liberalerna kommer generera tre, fyra eller fem röster till Sverigedemokraterna. Detta alldeles oavsett hur många nazistskämt, antisemitiska motioner Sverigedemokraterna kan kletas ner med fram till valdagen.

Det var mycket Björklund i flödet torsdagen den sjätte oktober. På morgonkvisten avgick den liberala ledaren enligt Riksdagens webbtjänst. Många av landets skjutjärnsjournalister drog fort. Några minuter senare avgick den liberala partiordföranden inte alls enligt Twitter och Björklund själv. På kvällskvisten så öppnade Björklund för att bli ett stödhjul åt Löfven, kollega med Fridolin.

Sverige möter Luxemburg i fotboll ikväll. Hade Björklund varit förbundskapten i fotboll istället för liberal lallare hade han mött pressen inför matchen. Björklund hade säkert sagt att laget minsann går för seger, men om man skulle förlora så är ju inte kvalspel fy skam. Skulle laget förnedras för att man har övergett stora delar av planen och anammat en helt vansinnig taktik där man står passiv och glor medan motståndarna rullar runt i makligt tempo så finns det alltid en andra chans. Hur skulle spelarna tolka det budskapet från sin ledare? Att han inte tror på seger är en första och riktig reflektion…

Vinnare och förlorare

Det spelar liksom ingen roll vad Björklund säger innan han säger att han kan tänka sig att släppa fram Löfven som statsminister om – eller när – Alliansen har fått skörda sina frukter efter fyra års dysfunktionellt oppositionsarbete. De orden betyder noll. Det där om att Björklund jobbar för en seger för Alliansen är ju bara ett intro till Alliansens version av ”Blott en dag”. Det borde Björklund förstå.

Det finns två vinnare på Björklunds utspel där han tar ut förlusten i förskott. Den ena är Löfven. Löfven kan klucka nöjt i sitt hörnrum på Rosenbad. Strategin och taktiken fungerar perfekt. Löfven har lyckats splittra Alliansen i god tid innan valet och ännu mer efter valet – om det blir som Björklund tror. Den andra vinnaren är Åkesson som bara kan tacka och ta emot. Vill man bli av med Löfven som statsminister och få bort Miljöpartiet ur regeringen så är ju Sverigedemokraterna tydligen det enda, riktigt säkra alternativet. Var det så Björklund tänkte när han började spekulera om vad som händer om – eller när – Alliansen har förlorat valet?

Hur blir stämningen i laget och omklädningsrummet när en av spelarna börjar prata om hur man skall hantera en förlust efter matchen? Eller en av ledarna i ledarstaben? Hur går man in i en match när någon springer omkring och gapar om vad som händer om man inte lyckas vinna?

Det är sådant Björklund borde ha tänkt på innan han kom ut som den där defaitisten…

 

 

Fotnot: Jämförelsen mellan statsminister Löfven och Luxemburgs fotbollslandslag är helt avsiktlig. 

12 svar på “DEFAITISTEN”

 1. Hej iotakt! Du har rätt förstås! Var är demokratin, som Sverige så storstilat värnar om i andra stater? Det finns endast ett oppositionsparti och det är SD!

 2. En god analys! Vi kan säkerligen förvänta oss att SD går fram, då en röst på Alliansen med visshet innebär att Löfven blir kvar.

 3. Liberalernas väljare borde veta att en röst på partiet kan innebära ett regeringssamarbete med Miljöpartiet. Som ni läst har Socialdemokraterna ställt det villkoret.

  Mp är partiet som är direkt skyldiga till dagens kaos och partiet som vill återgå till generösare asylregler med omedelbar verkan.

 4. Sagde man ska också ihågkommas/nagelfaras/kölhalas den dagen i slutet av det här året då resultatet av PISA 2015 dimper ner på hallmattan hos de nuvarande inhyseshjonen i Rosenbad. Då kommer Sverige troligen än en gång få ställa sig i OECD:s skamvrå och skämmas ansiktet av sig för de bedrövliga svenska skolresultaten jämfört med övriga västvärlden. Att Sverige på senare tid har toppat sitt niondeklasslag med dyrt utlandsvärvade, överåriga, analfabetiska, ensamkommande, centralasiatiska män kommer troligen inte hjälpa upp de svenska skolresultaten från PISA 2012.

  Anledningen till att denne man ytterligare en tid måste hållas i allmänhetens vetande innan Riksdagens Cyberkvarnar slutligen mal ner honom i historiens avskrädeshög, är att han i slutet av anno domino 2013 i egenskap av konungariket Sveriges utbildningsminister 2007-2014, bortförklarade de dåliga svenska skolresultaten i PISA 2012-rapporten med att de skolreformer som Alliansen hade genomfört inte hade slagit igenom i PISA 2012.

  Med PISA 2015 har ytterligare tre år förflutit sedan PISA 2012. I PISA 2015 bör således Alliansen skolreformer ha slagit igenom.

  Den dagen, vilken den nu blir i slutet 2016, är också ett stort happening för oss ”Vad-var-det-jag-sa:are”, trots skadeglädjebägarens fadda smak, och trots att den upphällda vätskan förmodligen inte ens når upp till skadeglädjebägarens lågvattenmärke.
  .

 5. Björklunds handlande är ungefär, för att återknyta till fotbollen,som att ge en spelare order att du får göra mål åt vilket håll du vill.
  Veckans självmål !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *