DE NYA APOLOGETERNA

Efter varje nytt terrordåd med islamistiska terrorister så dyker de upp, som de nya apologeterna. Du kan se dem på TV, du kan höra dem på radio och du kan läsa deras tankar i tidningarna. Varje gång den islamistiska terrorn slår till, oavsett om det är i Berlin, Bryssel, Paris eller någon annanstans så skall dåden förklaras, relativiseras och med lätt omskrivningar ursäktas. Det brukar alltid heta att det äckligaste med dådet och dåden är de högerpopulister som dyker upp för att samla sina poäng. Dådet i sig är hemskt, men aldrig lika hemskt som de som tycks använda terrorn som bränsle för sin propaganda. De som gör så är hemska, hemskare och hemskast, enligt de nya apologeterna…

Expressen Kultur dagarna efter det att en tunisisk islamist som väntade på avvisning plöjde rakt in i julmarknad med en mördad polsk tradarchaffis långtradare. Rubriken lyder ”Berlin har överlevt långt värre än detta”. Det stämmer. Berlin har överlevt mer än de flesta städer. Berlin har överlevt nazismen och Hitler, andra världskrigets förödelse och förstörelse, kommunismen och Stalin, Berlin-muren, STASI. Berlin kommer att överleva det här terrordådet, men det har inte med saken att göra. Det är som att sitta i fikarummet på jobbet och jämföra kollegans färska cancerdiagnos med dina förfäders umbäranden under digerdöden.

Bara att ge sig ut i media dagarna efter terrordådet och förringa och förminska lidandet, relativisera våldet och trycka fram tanken att det här dådet nog inte var så farligt ändå – i jämförelse med allt annat hemskt – är ju sjukt. Slutklämmen är naturligtvis att det är äckligt att det finns högerpopulister som försöker använda ”tragedin” – läs: terrordådet – för att piska upp rädsla. Tänk så fel ute jag är som tycker att det äckligaste var långtradaren i full fart in i en folkmassa på en julmarknad. Men så är jag inte en av dem, de nya apologeterna.

”Det bästa vore kanske om terroroffers anhöriga går ut med en ursäkt för att deras nära och kära bidragit till ökad islamofobi.” – Träffande Tweet daterad 22/12 av den lika cyniska som briljanta vännen Fnordspotting.

Någon annanstans i debatten var det någon som försökte spela kortet om att tyskarna minsann har varit med om en herrans massa hemsk terrorism tidigare, med Röda Arméfraktion – Baader-Meinhofligan. De genuint tyska terroristerna hade minsann också mördat massor med människor på sin tid. Den tunisiska islamistiska terroristen levererade alltså bara något som tyskarna borde vara vana vid. Med den tyska terrorhistorien i minnet så är det inte speciellt upprörande att en kille som lajvat flykting och väntade på avvisning fortsätter traditionen i juletider. Baadet-Meinhofligan fungerar som en bra ursäkt för de nya apologeterna. De dödade ju folk de med, de var tyska och inte alls islamister.

De nya apologeterna låtsas inte om som om den jämförelsen är helt ologisk. Baader-Meinhofligan dödade poliser, åklagare, politiker – folk som var symboler för Förbundsrepubliken Tyskland. Röda Arméfraktionen mördade amerikanska militärer i Tyskland, tyska diplomater i Sverige. De var hemska och vidriga, men de siktade inte in sig på vanligt folk – folk på julmarknader, folk som åkte tåg eller gick på konsert. De islamistiska terroristerna dödar alla de kommer åt med sina sprängbälten, knivar, lastbilar eller automatvapen. Alla som kommer i vägen skall dödas för att skapa fruktan och rädsla. Men så har vi ju det där igen om att Berlin minsann har varit med om värre.

Det är så fruktansvärt tröttsamt att vi har fått sällskap med dessa nya apologeter i vår tid, som alltid relativiserar det nya våldet. Vi som oroar över det som som händer i Tyskland, Belgien, Frankrike är högerpopulister och kvasifascistiska dysterkvistar. När Europa har fått in en osynlig armé i trojanska hästar i våra utanförskapsområden spelar det mindre roll att Baader-Meinhof sköt tyska poliser för 40 år sedan eller att deras italienska kamrater gjorde samma sak. Vi lever i nutiden. Det är nutidens vidrigheter vi har att hantera, inte de nya apologeternas selektiva minnen…

8 svar på “DE NYA APOLOGETERNA”

 1. Hej.

  En god och arbetsbefriad Jul tillönskas hr bloggägaren!

  Dina alster lyser upp som tomtebloss, och jag önskar dig större spridning för dessa.

  Julhälsningar,
  Rikard, fd lärare

  1. Bäste Rikard! En riktigt God Jul tillönskas Du och alla i din närhet som betyder något för Dig. Vill tacka för alla fantastiska kommentarer under året och ser fram emot att få ta intryck av ditt klokskap framöver. Men arbetsbefriad? Pyttsan. Tyvärr.

 2. Håller verkligen med Rikard, hoppas du når ut till fler, och som jag sagt förut – att du inte har en kolumn i en av våra fyra Stockholmsdrakar förstår jag inte.
  God Jul

 3. Om det nu är helt ok med terror i ett land som har sett lidande förr, varför ska vi då ta emot flyktingar? Det har ju varit krig i deras länder förut, så enligt apologeternas logik är det helt ok att det är krig där idag.

 4. Europas mest vänstervridna efterblivna journalistkår borde nog praktiskt taget vara med och se hur det går till när ett terrordåd eller en attack planeras och fram tills dess att det genomförs.
  Då KANSKE de kommer på andra tankar. Men aldrig innan eftersom det alltid kommer att vara gärningsmannens fel.

  I de blindas rike är den enögde kung. ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *