DE BÄSTA VI HAR…?

Igår var det söndag. Idag är det måndag. Igår var det partiledardebatt i SVT . Använde man söndagskvällen till att följa partiledardebatten så lär den vanliga måndagsångesten kunna multipliceras med minst fem. Det var de mest framträdande, mest betydelsefulla politikerna vi har i det här landet som fick sin beskärda del av medieutrymme. De bästa vi har på bästa sändningstid?

Återigen sitter jag här på nattkröken och grubblar över om detta är på riktigt. Är det dessa personer som är det bästa svensk politik kan skicka fram i en debatt? I statstelevisionen? Herregud.

Mest betydelsefull skall han som skall föreställa landets statsminister naturligtvis vara. Löfven är den mest framträdande politikern i landet här och nu. Bara detta faktum borde få alla svenskar att sova dåligt, att önska att det man såg igår bara var en ond dröm medan man står där vid badrumsspegeln och funderar på den där debatten. Om alla de andra var mer eller mindre dåliga så var statsminister Löfven – som vanligt – sämst.

Idag är det måndag. Många av er som har normala arbetstider knallar iväg till jobbet igen efter två dagar av återhämtning. Många av er som har normala arbetsplatser möter kollegorna igen efter två dagar av lugn och ro. Nya och gamla kollegor att dricka kaffe med och prata om helgens vedermödor innan man sätter igång med arbetandet.

Många – eller rentav de flesta – som jobbar på en normal arbetsplats och har normala arbetstider har råkat ut för det normala med att få en ny kollega. Den nya arbetskamraten kan ofta ingenting från början och behöver läras upp. De flesta av oss har det angenäma karaktärsdraget att vi har och tar hänsyn med att alla är blåbär från början. Vi accepterar att det blir fel ibland, att det inte går så fort. Det är ju så det är att vara ny i kläderna…

Men när den personen aldrig blir bättre? Tycks vara totalt obildbar? När människan man hade överseende med för att han var oerfaren och färsk på jobbet går bakåt istället för framåt? Hur många har kvar tålamodet då? Hur många tycker då att det inte är så farligt att den där figuren inte har lärt sig ett dugg på över fyra år? Inte många.

Statsminister Löfven blir inte bättre. Löfven är samma stolpskott nu som då – då när han var nybörjare. Mannen som skall vara landets mest framträdande, mest betydelsefulla politiker framstår som ett dåligt skämt, och skämtet blir mer och mer plågsamt för varje debatt i etern. Löfven blir inte bättre och det framstår som obegripligt att det var denna person som ansågs mest lämpad av sossarna att leda Partiet. Ännu mer obegripligt är det att samma person har gått och blivit landets statsminister.

Löfven försöker spela rollen som erfaren, som kompetent men ingen sansad människa går på det där. Löfven käbblar gång på gång på gång om att han vet hur man styr ett land. Löfven maler på om att han minsann tar ansvaret för att styra landet. För oss som förstörde nattsömnen genom att se på partiledardebatten dyker frågan upp vilket land Löfven pratar om.

Andys Lekland i Skärholmen? Skara Sommarland? Något potatisland i det där landet han tror sig styra över? För landet Sverige klarar Löfven inte av att styra. Det är som om någon elaking har släppt ut ett blindstyre på enhjuling på Autobahn i semestertrafiken, och blindstyret verkar tycka att han har full koll på allt som händer runtomkring sig…

Det värsta här och nu är att de andra låter Löfven hållas och hålla på. Löfven borde aldrig ha hamnat där han har hamnat. Aldrig.

16 svar på “DE BÄSTA VI HAR…?”

 1. Som boende i utlandet har jag förstås inte sett den sk. debatten vilket jag är glad för. Allt är helt förutsägbart och det är endast en upprepning av det vi redan läst i tidningarnas webbupplagor.

  Om de politiker vi har är de bästa Sverige kan prestera, så är hoppet helt ute för landet, för det kan definitivt inte bli sämre. Eller kan det bli det?

  Lusten att återvända till landet Sverige är noll.

  1. Den kända devisen att ”ett land får de politiker de förtjänar” stämmer nog. Svenskar bryr sig för lite om, vilka blindstyren de har som ledare över dem. Löfven hade varit omöjlig som statsminister i alla andra länder i världen, utan tvekan. Han är en man som borde stå i blåställ, och inte röra sig i idévärlden, och bli lurad bigtime av i princip alla han förhandlar med. Han säljer ut och förskingrar detta lands tillgångar med hiskelig fart. Svenska folket kommer att få betala notan för detta under lång tid framöver. Bedrövligt är det.

 2. Det var en dyr lekstuga som visades upp igår. Det var bara en statsmannamässig herre i mitten som ville hålla sig till sakfrågorna.

  Hade Löfven befunnits sig i skolans värld hade föräldrarna ringts in och ett allvarligt möte med rektorn hade stått på agendan.

  Den största gåtan är dock hur så många väljare kan rösta på dessa vindflöjlar som alla på något sätt har anpassat sig till Jimmies verklighetsanpassade politik. Trovärdigheten är noll och intet och ordet hycklare borde vara stämplat i pannan på dem.

  Tack för ordet

 3. Precis som Markus så är jag också utomlandsboende Svensk men till skillnad så är jag på väg att flytta tillbaka. Det är inte utan vånda och en stor potion av bekymmersamhet som jag gör det. Efter att ha betraktat utvecklingen i Sverige på avstånd under flera år och samtidigt kunna jämföra utvecklingen i de länder jag bott så undrar jag ”hur i helsike det kunde bli så här” Efter gårdagens debatt så tror jag att jag har svaret.

  1. Problemet är att socialdemokratin som var stasbärande under 40/50/60 tal segrade ihjäl sig. På 30/40/50/60 tal så kunde ett politiskt engagemang vara en väg till karriär och klassresa. När gymnasiet och högskolan blev öppna för alla med någorlunda studiebegåvning. Då minskade behovet för begåvade men mindre bemedlade att göra karriär via politiken.
   Sedan många år kan en begåvad ung man eller kvinna förverkliga sig själv och sin resa genom att jobba inom den privata/offentliga sfären. Visst finns det de som satsar på politiken, men bredden av begåvade och engagerade medborgare har minskat rejält. Idag domineras socialdemokratin, men även de övriga partierna av c-laget. Det speglar sig alltmer även i partitoppar och ombudsmän. Socialdemokraterna har det motigast men är inte ensamma.
   När knallkorkar och tomhyslor som Sahlin, Wallström, Löfven, riksdagsgruppen och övriga ministrar inte att förglömma kan bli partiets ledare och stjärnor så är det illa.
   M visade prov på liknade röta när en tomhylsa blev försvarsminister och en annan partisekreterare. De övriga partierna uppvisar samma symptom.

   Kompetensen och intelligensen har sjunkit inom politikersfären de senaste 30 åren. Därför ser Sverige allt mer ut som en banarepublik på crystal meth.

 4. Hej.

  Likt hur ett misshandlat barn ändå kan ty sig till sin plågoande till förälder, eller ett mobbat barn ändå glatt och skrämt leker med i mobbarens lek om det bjuds in, så röstar majoriteten på Riksdagspartiet, då de fruktar alternativet.

  Fasan för det okända, som alla säger är fel och ondskefullt, är större än lusten att frigöra sig från de bojor man själv behängt sig med.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. Löfven är en ”nyttig idiot” som vill bli hjälte…
  Alla verkade så speedade igår. Gick dom på amfetamin?
  Annie Lööf talade som en kulspruta…
  Löfven lät som en Henrik Arnstad i högform.

 6. Dialogpoliser och övrigt daltande med buset ger ingen lugnande effekt, tvärtom. I det land där jag bor större delen av året var tidigare diktatur. Man kunde ställa en väska i parken och efter en vecka kunde man hämta den. Allt var lugnt för straffen var förskräckliga. Så blev det demokrati och alla busar kom helt plötsligt fram ur sina hålor. Krav ställdes på fördelning av mark och egendom understödda av en vänsterinriktad regering. Sen förlorade den regeringen makten och en högerregering tillträdda och lugnet återkom. I varje bank finns nu en beväpnad vakt och utanför står ytterligare en vakt med långskjutare. Vid poliskontroll i trafiken finns ytterligare poliser längre fram med kpistar och att inte stanna innebär döden för smitaren. Exempelvis. Varje ”hedervärd” medborgare får även bära vapen för sitt egna skydd. Tillstånd krävs självfallet. Hårda bud verkligen men lugnet är återställt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *