DÅ OCH NU

Berätta inte för mig om stöket på de svenska pizzeriorna. Jag har sett det. Jag har växt upp i det. Jag hatar det. 

Rönninge centrum i början på 80-talet var inte mycket till centrum. Det fanns en pressbyrå-kiosk, en Konsum-butik med Sveriges högsta återbäring, ett postkontor och ’Nära Ting’ – en butik med lite av det mesta. Men det saknades ett ställe att äta på, och glädjen var stor när ett rätt nergånget hus blev den lokala pizzerian. Pizzorna var lika goda som efterlängtade…

Rönninge hade sitt eget byfyllo. Rödskägg. Rödskägg stökade på Konsum, på postkontoret, i kön vid Pressbyrån. När pizzerian öppnade stökade han där, när han hade fått sin snedtändning – och det fick han rätt ofta. Vanligtvis lyckades personalen och kunderna kasta ut Rödskägg av och med egen kraft. Men en gång räckte det inte. Rödskägg var våldsam och hotfull. Kling och Klang kom och hämtade fanskapet. Jag glömmer aldrig vad Klang sade när han drog igen dörren – ”Smaklig måltid. Var glada att det här är sällsynt.”

Hade någon fascistoid Nostradamus-wanna-be höjt rösten där och då, och sagt ”Vänta bara. Om 35-40 år kommer dussintals tjetjener jaga ut några yazidier ur pizzeriorna, med påkar och knivar” så hade vi som satt och tryckte i oss pizzor skrattat högt. Tjetjener? Yazidier? Vad skulle stollen få för sig att påstå efter det? Att kurrekurredutterna skulle sitta och tigga utanför Konsum? Att ensamkommande unga män i 25-årsåldern från Nangijala och Nangilima skulle gå i mellanstadiet uppe i Rönninge Skola?

Men nu är vi där, när tjetjener och yazidier gör upp i det som kallas ”blodig, etnisk hämnd” – där pizzerior stormas och folk misshandlas inför pizzaätarna. Det var vad som hände i somras, i gränstrakterna mellan Skåne och Småland. Bråkstakar från olika folkgrupper som gör upp för att skydda sin heder. Åklagare som oroar sig över ett fruktansvärt, våldsamt samhälle. Det är där vi befinner oss 35-40 år efter Rödskägg gav mig en otrygghetskänsla som jag ännu inte har blivit av med.

Rönninge centrum har saknat all sin charm. Rödskägg är död. Där pizzerian låg ligger en träkolsgrill, insprängt i ett hörn av den själlösa Coop-butiken. Sverige 2017 är väldigt långt ifrån det Sverige jag växte upp i. Jag hatar det.

10 svar på “DÅ OCH NU”

 1. OM jag vore långsint skulle jag glädja mig.
  Efter den behandling jag, och mina föräldrar, fick av de ursvenska
  Sigurd, Olof och Urban för en del år sedan måste jag erkänna att jag känner en viss skadeglädje!
  Hut går hem, l´ínfame svea…

 2. Vad skall Du göra med Ditt hat? Vart tar livet vägen?
  Utvecklingen i Sverige börjar bli väl dystopisk. Måste det bli en stor krasch först innan framtidstron återvänder?

  1. Jag har ju lite kärlek också. Den håller mig flytande, men bloggen är min pysventil för att orka vara kärleksfull när det är så det skall vara.

  2. Nu förstår jag inte vad du menar? Vilket hat? Fredrik beskriver verkligheten. Detta brukar vänstern kalla hat. Är du vänster?

 3. Allt handlar om etnicitet. Det går inte skapa ett samhälle med de volymer invandrare vänstern o så kallade liberaler förespråkat o förespråkar. Vi kommer få läsa mer om våld, sexuella övergrepp o statens oförmåga synka invandringsvolymerna o dammsugandet efter dina pengar. Du reagerar rätt som känner hat mot samtiden. Din känsla är grundad utifrån vett och sjävbevarelsedrift inte utifrån ismer. Om vi ska klara Sverige, så måste invandringen, så som tillståndet är nu med volymerna, stoppas. Misstag måste erkännas, politiker som gör skadliga beslut avsättas, ekonomin vad gäller invandringen o följderna strypas t miniminivåer stegvis. Återflytt gnm ekonomiska insitamemt t ursprungsland el ett närliggande. Ge ekonomiska morötter. Polis o straffskalor stärkas. Tillsätt sakkunniga individer på myndigheterna inte politiska utvalda likt Elias(s)on. Det går inte fortsätta brännmärka svenska befolkningen som s k rasister o nazister. Funkar inte längre. Svenskar ska prioriteras i Sverige. Viss invandring går bra, viss inte bra. Alltså folk går inte på det här. Avsluta allt med vänstern. Allt. De har förstört Sverige likt många länder. Var vred för det är det vi kan vara med det som skapats genom oansvaiga politiker. Men var konstruktiv realist. Det handlar om ett utbyte av befolkningen. En vänsterpolitik som säger att det går byta ut människor likt saker i ett projekt. Detta har inget med rasism att göra påpeka detta. De tar våra pengar o resurser, de vill vi ska sluta tänka o bli vana tills brytpunkten är nådd när ingen återvändo finns för ett fungerande land. De, politikerna, tjänar inte dig o mig längre.

 4. ”Sverige 2017 är väldigt långt ifrån det Sverige jag växte upp i. Jag hatar det.”

  Jag tror att vi är ungefär i samma ålder, Fredrik, och jag känner precis likadant.

  En del av den sorg och bitterhet jag känner är troligen oundviklig, och har att göra med tidens gång och det faktum att jag blivit medelålders. Att caféet där jag och mina kompisar brukade fika efter skolan under gymnasieåren lades ner var förstås oundvikligt. Svikande kundunderlag och ökande konkurrens från nyöppnade ställen gjorde det till sist ohållbart att driva det lilla caféet vidare. Detsamma gäller den mysiga lilla tobaksaffären i kvarteret där jag växte upp. Sådana förändringar är oundvikliga.

  Men så finns den andra typen av förändringar; de som absolut inte är nödvändiga eller oundvikliga, utan som är direkta konsekvenser av misslyckad, ansvarslös politik, och som hade kunnat undvikas. Till sådana förändringar räknar jag t.ex. följande:

  De senaste åren har det skett flera skottdåd på öppen gata alldeles intill det kvarter där jag hade min första egna lägenhet. Området har också varit hårt drabbat av personrån och anlagda bilbränder, och numera drar jag mig för att gå där ensam efter mörkrets inbrott.

  I ett grönområde alldeles intill det bostadsområde där jag växte upp har också flera personrån rapporterats. Min åldrande mamma, som fortfarande bor i området, vågar inte längre gå där och promenera.

  Tåg- och busstationen i min hemstad är numera träffpunkt för kriminella, drogmissbrukande invandrarmän. Det tycks i huvudsak vara fråga om s.k. ensamkommande flyktingbarn med ursprung i Afghanistan. Även stationen har blivit en plats man helst undviker på kvällstid, och om jag hade barn i tonåren skulle jag tveklöst förbjuda dem att vistas där.

  Den otrygghet jag och många andra känner till följd av ökande grov vålds- och gängbrottslighet är inte någon naturlig följd av att man blivit äldre. Otryggheten är en direkt konsekvens av de senaste 2 – 3 decenniernas ansvarslösa invandringspolitik i kombination med ständiga nedskärningar inom polis- och rättsväsende.

 5. Sverige i form av de etniska svenskarnas hem kommet att gå under om inte ett under inträffar. Räknar vi den reproduktiva delen av befolkningen (under 40/45 år) är de nordiska människorna mycket snart i minoritet . White flight inom Sverige börjar redan bli White flight från Sverige. När det väl blir uppenbart kommer det antagligen att gå mycket fort.

 6. Först måste vi ha en ’riktig’ kollaps i Sverige innan vi kan få en kick-off till ett ’nytt’ land som styrs med ansvar och klokhet. Snabbaste sättet att få en kollaps är att rösta in Fi i Riksdagen…
  .
  ”Ont om ansvarsfulla och kloka politiker i Sverige är det gott om.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *