BROTTSPROVOKATION

Hemtjänsten. Det är hemtjänsten som kommer hem till oss på ålderns dag, eller redan nu hjälper oss med att ta hand om våra skröpliga anhöriga. Det kan handla om städning, om matlagning eller att lämna en matlåda, gå och handla. Hemtjänsten är just hemtjänsten, tjänster man behöver för att kunna bo kvar hemma.

En person som har hemtjänst hade påhälsning av en kvinna som jobbade i hemtjänsten. I ett skåp låg vårdtagarens plånbok, och i plånboken låg 1100 kronor. Kvinnan som jobbade i hemtjänsten öppnade skåpet, letade rätt på plånboken och tog pengarna. Kanske skulle kvinnan ha tagit en hundring eller två, för att handla mjölk, tidningen och några skorpor. Kanske. Nu låg det lite mer pengar än vanligt i plånboken, och de pengarna tog hemtjänstkvinnan. Hon åkte fast, men inte dit. Nacka Tingsrätt friade hemtjänstkvinnan. Hon blev ett offer, för brottsprovokation.

Det hade försvunnit pengar ur den där plånboken tidigare, pengar som inte hade använts för att fylla på hemmet med det vårdtagaren ville ha. Cheferna i hemtjänsten hade börjat misstänka att allt inte stod rätt till. Man började ana vem som gjorde vad, och åkte till vårdtagaren innan hemtjänstkvinnan dök upp. Chefen lade ner 1100 kronor av sina egna pengar i vårdtagarens plånbok, lade tillbaka plånboken i det där skåpet där plånboken alltid låg. Sedan kom hemtjänstkvinnan dit, vittjade plånboken, tog pengarna och försvann som en avlöning.

Hemtjänstkvinnan åkte fast, men inte dit. Det spelar i den svenska tingsrättens ögon ingen roll att hemtjänstkvinnan erkände grov stöld. Allt var ju brottsprovokation, eller som tingsrättens slutkläm säger på knastertorr domstolssvenska: ” – Enligt tingsrättens mening är mot denna bakgrund omständigheterna sådana att ’chefens’ viljeinriktning i förhållande till ’hemtjänstkvinnans’ tagande av pengarna ska anses innebära att tagandet inte har varit olovligt.” Hemtjänstkvinnan friades av Tingsrätten. Chefen hade ju ägnat sig åt brottsprovokation.

Själv tycker jag att chefen visade omtanke om vårdtagaren, om vårdtagarens pengar, väl och ve. Chefen riskerade inte vårdtagarens pengar, utan använde sina egna slantar för att få fast tjuven och hemtjänstkvinnan. Den svenska rättvisan tyckte annorlunda, och det är väl inte så konstigt att folk börjar tappa tilltron till vårt rättssystem…?

16 svar på “BROTTSPROVOKATION”

 1. Jag blir vansinnig när man läser detta! Det absolut lägsta brott man kan tänka sig – stjäla och ge sig på hjälplösa, svaga åldringar – får alltså passera under det flummiga begreppet ”brottsprovokation”. Hur länge ska medborgarna acceptera att rättsväsendet i vårt land styrs av vänsteraktivister med anarkistiska tendenser?? Sverige är riktigt illa ute!

 2. Jaha du ja, den logiken är uppenbar, eller ? Så om chefen hade gett åldringen 1000 i gåva som sedan stulits så hade det varit brottsligt ? Hmmmm.

 3. Märklig dom om de har rätt på den här länken

  ”Sammanfattningsvis så är utgångspunkten för privatpersoner att brottsprovokation i princip är lagligt, så länge man inte begår något av ovanstående redovisade brott (förberedelse, stämpling, medverkan, uppvigling eller oredligt förfarande). Däremot för poliser är det förbjudet med brottsprovokation medan bevisprovokation är tillåtet.”
  http://www.lawline.se/answers/brottsprovokation

 4. Hej.

  Vill du ha problem?

  Be polisen om hjälp.

  Vill du ha rättvisa?

  Be din familj, dina vänner och din släkt, och lös det själva.

  Välkomna till det Sverige ni skapat, väljare. Vi som länge levt i ghettot är vana.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

   1. Hej.

    Tyvärr, ja.

    Det jag skrev är inte en åsikt eller en uppfattning eller en hållning eller någon annan politiker-eufemism för ”jag vet hur det är men vågar inte tänka att det är som det är”.

    Det är grundat i empiri [personliga erfarenheter av svensk polis och svenskt rättsväsende från bägge sidor skranket] som sträcker sig tillbaka till Palmes sista år.

    Vill du ha problem blandar du in polis (eller i civila frågor andra myndigheter).

    Vill du ha problemet löst ordnar du det själv.

    Svenska myndigheters funktion är att kontrollera svensken, inte vårda, värna eller vaka.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

 5. Vårt rättsväsende är ett skämt.

  Fria Tider:
  ”Allmänna handlingar visar att Ahmadi är medborgare i Afghanistan och har tolkbehov på dari.
  Ahmadi döms i Falun tingsrätt för tre fall av sexuellt ofredande, två fall av misshandel och ofredande.Straffet blev 50 timmars ungdomstjänstjänst. Han ska även betala skadestånd på 10000 kronor till vardera flickorna och 7400 kronor till kvinnan han misshandlat.”

  Ungdomstjänst är oavlönad arbete inom socialtjänstens regi, ex städning och trädgårdsarbete. (Brottsrummet.se)

  Betyder det att Ahmadis alla bidrag tas bort under de 50 timmarna?
  Kommer Ahmadis bidrag att vid varje utbetalning minskas så att han så småningom betalt skadestånden?
  Hur mycket tid kommer det att gå åt för att Ahmadi ska lära sig att utföra trädgårdsarbete eller städa?
  Vad kommer tolk-kostnaden att bli för att lille Ahmadi ska förstå var och hur en sopborste eller kratta ska användas?

  Blir nog många samtal hem till polarna i Kabul för att berätta hur fint å mysigt livet i Sverige är.

  Varför inte skicka hem fanskapet till Afghanistan med första bästa flyg???

 6. Lönndom, det kommer att komma mer som göms i lönndom. Landet Sverige har ruttnat innifrån sig själv så länge att självklarheter är borta brott inga brott och säger en svensk något fel, rycker dennes levebröd. Nu är kanske inte Lamotte borta från gatan ännu men läs gärna vad som händer här https://www.facebook.com/joakim.lamotte/?hc_ref=ARTd9_jNEaaDXuBZryYOrddGkg1K7lvN0-Cvii7OXbYK2qxbpB7CGSZs1aCsMz8nB9U&fref=nf under
  ” jag slutar föreläsa”, lätt skrämmande läsning .- från de som kommenterar

 7. Nej, det är inte konstigt. Många ”rätter” dömer väldigt konstigt och ofta väldigt snällt. Man går på den lägre delen i straffskalan och försöker hela tiden mildra domen till förövarens fördel. Detta strider mot den allmänna rättsuppfattningen hos medborgarna – men vad hjälper det?

 8. Man tror inte det är sant! Så domstolen ställer sig alltså helt öppet på de kriminellas sida??? Dags då att någon jurist då skriver en lista på vad som inte är en ”provokation”! För är det t.ex. en provokation när grannen köper en mycket finare och nyare gräsklippare än den jag har på tomten sin när han vet att jag vill ha en ny. För med ovanstående dom i minnet borde det då faktiskt vara fullt tillåtet för mig att ta mig in på hans tomt och ta den. Eller?

 9. En eloge till chefen som gjorde en fin insats.

  Jag hoppas domen överklagas. Domen (med namn) finns hursomhelst redan att finna på nätet, så det blir nog dyra 1100:. för den unga damen (född 1995) som tidigt visat sig inte vara inte pensionsräddare, tvärtom en vidrig människa som stjäl av en försvarslös åldring hon fått ett fin och välbetalt (globalt sett) jobb att ta hand om. Det var hon inte nöjd med.

  Jag ser ingen annan utväg än återkallande av PUT och medborgarskap och deportation av de kriminella.

 10. Jag hoppas i alla fall att ”chefen” gav hemtjänstkvinnan sparken…
  – och att facket inte protesterade.

 11. Refererande till detta fall:
  Antag att en vårdgivarchef har en anställd under sig, som man misstänker stjäl från gamla vårdbehövande. Hur ska man då göra som vårdgivarchef, för att man ska kunna ta den tjuvaktiga anställde på bar gärning, och att det svensk rättsväsendet också anser att gärningen är stöld och inte brottsprovokation?

 12. Har läst domen och den verkar förvirrad. Redogörelsen för händelsen är oklar.
  Den tilltalade(tjuven) har tagit pengar utan att informera målsäganden.
  Sedan vilken befogenhet den tilltalade(tjuven) hade att ta pengar verkar hänga i luften.
  Slutsatsen blir då att fria.
  Om hemtjänsten kan ta pengar så måste syftet vara att göra inköp i samband med besök.
  Det var inte fallet, alltså stöld. Den biten har inte domstolen beaktat.
  Domstolen är inte rättssäker. Överklaga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *