BRISTER

”Stora brister i Gotlands försvar” hos statsradion blir bara ”Brister i försvaret på Gotland” hos DN – och båda har rätt. Rubrikerna berättar det som alla vet, från Kreml via Kaliningrad, Vilnius, Riga, Tallinn, Kronstadt, Helsingfors till Stockholm och vidare till Bryssel och Washington. Alla intresserade vet det som man låter experten på Gotlands försvar Karlis Neretnieks berätta. Det är ett problem som vi har att hantera…

Andra problem är att man skulle kunna skriva en hel drös med liknande rubriker. ”Stora brister i Upplands försvar”, ”Brister i försvaret av Södermanland”, ”Hemska brister i försvaret av Göteborg”, ”Extrema brister i försvaret av Värmland”, ”Groteska brister i försvaret av Småland” och så vidare. Egentligen är det väl bara två delar av landet där bristerna inte är påtagliga – och det är Norrbotten och det är allas vår Widegrens Skaraborg. Där finns det förvisso också lite brister men inte i närheten av bristerna i resten av landet. ”Stora brister i Sveriges försvar” skulle funka bra som en sammanfattning.

Men Gotland är Gotland, och Gotlands försvar påverkar inte bara Gotland. Är försvaret av Gotland ett försvar utan brister så blir det så mycket lättare att försvara fastlandet i väster. Finns det ett försvar värt namnet på Gotland så ökar tryggheten inte bara där och här, utan även hos våra grannar och vänner i Baltikum. När de ser på bristerna i Gotlands försvar gör de det med en ångest och frustration som de inte känner för att det saknas svenska förband längs hela Norrlandskusten.

Försvaret av Gotland är speciellt. Gotland är en ö, och med de brister vi har i dagens flygvapen och dagens marin kommer den som vill försvåra förstärkningar från det svenska fastlandet till ”öjn” inte ha några större problem att jävlas med Sverige. Vilken ÖB skulle få för sig att skeppa över två eller tre av landets sju manöverbataljoner till Gotland i ett skymningsläge utan att vara säker på att någon kommer fram? Vilken försvarsminister skulle insistera på att flyga över det man kan flyga över till Gotland när det finns andra aktörer med mer muskler i form av flygplan och luftvärn som kan tänkas agera mot ett sådant företag? Det vi behöver ha på Gotland då, det måste finnas på Gotland nu – och då handlar det om ett system av system där ett förrådsställt stridsvagnskompani inte är utlämnat åt sitt öde från luft, land eller hav.

Gotland behöver luftvärn. Gotland behöver kustrobotar. Gotland behöver artilleri och inte minst en underhållsorganisation som gör att det som finns klarar sig när banden klipps till fastlandet och centralförrådet i Arboga. Gotland behöver den svenska arméns struktur men i en lite mindre omfattning men betydligt mer än idag. Det handlar om att höja tröskeln, att spänna snubbeltråden i den enda del av Sverige som kan fungera som snubbeltråd och tröskel för resten av landet. Det är det som är unikt med Gotland och som gör att bristerna där är allvarligare än bristerna i Värmland, Härjedalen eller Småland.

Det finns en hel del vanvettsbeslut i svensk försvarspolitik men inga som är så vanvettiga som beslutet att låta först två och sedan en hemvärnsbataljon stå för den svenska militära avskräckningsförmågan på Gotland. Det fanns en militär infrastruktur i Visby och i Fårösund som kunde ha använts även i det nya försvaret, men de platserna övergavs. Nu får man slösa skattepengar på att bygga nytt och till att skaka fram ny personal – pengar som kunde använts för att lyfta förmågor och rusta…

Gotland behöver kort sagt mycket mer än det som våra svenska försvarspolitiker och beslutsfattare kommit fram till här och nu – och Gotland behöver det nu. Något Gotland däremot inte behöver är att Ryssland får fri tillgång till Slite hamn för att lägga ner ännu en gasledning i Östersjön.

Gotland behöver säkerhet, inte osäkerhet.

5 svar på “BRISTER”

 1. Hej.

  För att ta ett blad ur äldre statschefers och strategers idé-samlingar:

  Centralisera all hantering av invandring (alla former utom den som kommer till ordnat jobb, bostad och studier, och med noggrann kontroll) till Gotland, specifikt den östra sidan. Stängslade eller muromgärdade förvaringsläger med segregerat boende i tält för över hundratusen personer kan rent tekniskt etableras.

  Det land eller den organisation som klagar skall erbjudas att finansiera hanteringen på eget område istället.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. Hela landet skall försvaras,men mannen som tyckte försvaret var ett särintresse,skeppade förband till Afghanistan, på vems inrådan Nato med amerikanska generaler som ledare?En statsminister tyckte att skicka gripen till Libyen var att visa musklerna,för en utrikesminister i en demokrati,som när segern var vunnen, sade vi kom, vi såg,han dog,det var Kaddafi som brutalt mördades.Öppna era hjärtan mannen tyckte att de nyanlända som kommer nu, äger landet,är det vad som skall försvaras?Förrädaren reinfeldt med anhang har prisgivit landet,dags att fälla en tår..

 3. Vi hade inte råd…när levnadsstandarden skulle hållas uppe i samhället. Låt oss hoppas att priset aldrig behöver betalas.

 4. Hörde Widmans foderlucka glappa i gårdagens Studio 1 angående Gotland.

  Det är fullständigt bisarrt hur människan har mage att överhuvudtaget ha synpunkter på svenskt försvar efter att i åtta år haft precis alla möjligheter att göra något. Det han gjorde var att skära ner. Och skära ner. Och nu klagar han. På det nedskurna.

  Allianspartister är riktigt äckliga.

 5. Halland är också någorlunda välförsvarat, relativt områdets storlek och strategiska betydelse…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *