BORG OCH BALLEN

Året var 2011, och där stod jag och hängde vid bardisken på Karlstads kongresscenter. De nya Moderaterna hade massmöte, Sverigemötet, och den här kvällen var det mingel. De nya Moderaterna hade ruttnat på mig sedan länge, och jag hade börjat förstå att jag hade börjat ruttna på partiet. Då dök Anders Borg upp, från vänster och det blev ett skönt snack över en öl eller två. Anders Borg var landets finansminister då, och han var lagom full. Då. Han tog mig inte i skrevet. Vi mätte inte våra penisar. Han gapade inga nedsättande omdömen till de kvinnor som rörde sig runt oss. Anders Borg var människa, till skillnad från statsministern – som stod vid entrén och utstrålade samma värme och entusiasm som en isglass medan partimedlemmarna fick chansen att fotograferas bredvid den stora ledaren.

Nu är Anders Borg inte finansminister, men han är en kändis. Borg syns och hörs fortfarande, och nu syns rubriker om en före detta finansminister som har gjort bort sig grovt. Rubrikerna i kvällspressen talar sitt tydliga språk. Borg visade snabeln, tog folk i skrevet, hotade andra och skrek nedsättande saker till kvinnor. Borg var vedervärdig, om man skall tro på det man läser och det skall man nog göra med tanke på Borgs reaktion. Det är för jävligt. Många är besvikna, och allra mest besviken måste nog Borg vara – på sig själv. Det skall han vara. Jag läser och tänker på en vanlig fylla med Borg för sex år sedan. Då var det lika lagom som det inte var nu.

De politiska motståndarna – de som alltid letar efter skäl att förringa sexuella trakasserier på musikfestivaler, gator och torg – använder nu Borgs vansinnigheter som slagträ. Om man nu anklagar alla muslimska män för de sexuella kränkningar som äger rum så måste Borg vara beviset på att alla svenska män är perverterade på fyllan. Jaha.

Så kan man ju välja att resonera om man är ute efter att idiotförklara sig själv och omgivningen. Bara dåren påstår att alla muslimska män är sexualförbrytare, oavsett hur representationen ser ut bland misstänkta, gripna och dömda. Bara galningen tror att Borgs beteendemönster på en fest är ett bevis på det ursvenska barbariet som Borgs kompis Reinfeldt brukade mala på om. Bara idioten tror att det funkar för att styra debatten. Vanligt folk går inte på sådant där. Jag vet för jag var idiot när jag som moderat försökte kleta en full sosses hemska beteende efter en festkväll i Riksdagen på dåtidens politiska motståndare.

Anders Borg gjorde bort sig. Han skäms, och han skall skämmas.  Som offentlig person måste man hålla ballen i byxan offentligt, låta bli att bete sig som ett svin. Själv har jag gjort bort mig fler gånger än jag kan komma ihåg, om jag ens kommer ihåg tillfällena. Jag är dock säker på att jag inte har visat min penis. Jag är inte lika säker på att jag inte har kallat folk för fula, hemska saker. Det är rentav sannolikt att det har hänt. Vi är många som har gjort bort oss på fyllan, mer eller mindre, eller mycket mer. Vi lär vara långt flera som gjort bort oss på fyllan än de som tafsat och sysslat med sexuella förbrytelser mot kvinnor. Hemskt vore det annars.

Men det är två olika saker, och ingenting att använda för att ta billiga politiska poänger. Om man nu inte är sosse och gärna ser att diskussionen om Transportstyrelsen – vad Löfven visste och när han visste – dör ut med några rubriker om Borg och ballen. Inte undra på att politikerföraktet ökar…

16 svar på “BORG OCH BALLEN”

 1. Anders Borg (m) vill höja spritskatten

  ///Finansminister Anders Borg (m) vill ha höjd skatt på alkohol. Det beskedet lämnade han vid finansministermötet i Bryssel i dag.

  – Utifrån vår allmänna ekonomiska strategi är det prioriterat att sänka skatten på arbete, inte på sprit. Det är viktigare att folk arbetar än att de super, säger han till TT.

  Han underströk dock att folkhälso- argumentet ändå är det starkaste för att ha alkoholskatter av betydelse. Mötet kom inte fram till något beslut i frågan, men Borg är fast besluten att driva kravet vidare.

  – För svensk del är det centralt att vi säkrar folkhälsoargumenten, att missbruk av alkohol för med sig negativa konsekvenser för människors hälsa, säger Anders Borg till SVT:s Rapport.///

  SVT Inrikes
  7 november 2006
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/anders-borg-m-vill-hoja-spritskatten

 2. Kunde vi få en analys tack ?
  ”Själv har jag gjort bort mig fler gånger än jag kan komma ihåg, om jag ens kommer ihåg tillfällena. Jag är dock säker på att jag inte har visat min penis. Jag är inte lika säker på att jag inte har kallat folk för fula, hemska saker. Det är rentav sannolikt att det har hänt. Vi är många som har gjort bort oss på fyllan, mer eller mindre, eller mycket mer.”

  Det här med alkohol är lika laddat som religion.

  Jag har varit riktigt full flera gånger, med början i ungdomen när jag inte visste effekterna av drogen alkohol.

  Sista gången var det när jag gick på stark antibiotika och drack sprit och hustrun hittade mig helt utslagen på toaletten, jag fick en blackout.

  Sen lärde jag mig att behärska spriten istället för att den behärskade mig

  I går kväll tog jag en whisky, det smakade bra, och

  Min fråga till Fredrik är.
  Hur kan du ett flertal gånger dricka så mycket att du inte vet vad du har gjort.
  Anser du att du eller Anders Borg har problem

  Läser ofta och gärna vad du skriver, men det här gillar jag inte

  1. Bra Björn!

   Om vi börjar med fråga 2 – Ja. Det anser jag. Annars hade detta inte hänt. Reaktionen talar för att Borg också anser att han har problem. På fråga 1 – För att mitt liv stundtals har varit jävligt jobbigt och att alkoholen då har fungerat som en riktigt bra ångestdämpare, men bara för stunden. Det har varit skönt att inte veta av verkligheten. Så enkelt är det, riktigt personligt och svagt alltså. Ju bättre jag mår, ju färre fyllor som spårar ur. Just nu mår jag bra på ett personligt plan.

   Att jag sedan presterar bäst texter med en eller tre öl enligt mig själv är en helt annan sak…

 3. Vad Borg gjort och inte gjort på en privat fest skiter jag i. Däremot att han blev hyllad för sina balaserade budgetar. Han sålde ut Nordea och Wasakronan för 100 tals mijarder och slaktade försvaret.
  Hans dåvarande chef psykopaten som borde blivit ställd inför…………

 4. De flesta har väl kännt att de ”ballat ur” någon gång men för den skull behöver ju inte ballen varit ur byxan.

 5. ”Gör inte propellern bland dina fiender”. Gammalt djungelordspråk.
  Att Borg befann sig bland fiender är uppenbart. Men att han så brast i omdöme att han inte insåg det. Jag tror dock att Borg kan ha reparerat moderaternas förtroende något.

 6. ja, vad livet vore trist om det inte fanns folk som gjorde bort sig ….. ett gott skratt förlänger livet …. så tack för att ni finns, ni som trampar i klaveret …. !!!

 7. Förstår inte upprördheten – Svenskarna har hela tiden velat se lite stake av politikerna – och när nu någon gör det – så blir det ett djävla liv…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *