HOTET

Bussen mot Nyhammar skulle gå om tjugo minuter, men det gjorde ingenting alls. Mobilen behövde laddas, och inne på busstationen i Ludvika fanns det möjligheter till det. Dessutom behövde jag hämta andan efter att ha släpat ner en herrans massa ölburkar genom ett allt mer öde centrum på den svenska landsbygden. Inne på busstationen satt det lika många klistermärken med olika budskap från Nordiska Motståndsrörelsen som det satt migranter och väntade på olika bussar mot olika resmål. Där och då kändes klistermärkenas budskap som betydligt mer hotfulla än migranterna med sina matkassar.

I Ludvika är Nordiska Motståndsrörelsen ovanligt stark. Eller mindre svag kanske man skall säga. De svenska nazisterna har aldrig varit en maktfaktor i Sverige. Nazisterna i Sverige var en marginell gruppering till och med när Hitler styrde Tyskland. I Ludvika syns och hörs nazisterna till och från, och den första maj demonstrerade nazister på Ludvikas gator.

Nazisterna i Sverige kom upp under en debatt vid den så kallade Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik. Vänsterledaren Sjöstedt lyfte fram nazisterna som hotet på den svenska landsbygden, då i synnerhet i Bergslagen – där Ludvika ligger. Sjöstedt har rätt. Det finns många som skräms av nazisterna i trakten. Många ser de lokala nassarna som hotet mot demokratin. De syns, de märks och de har fått näring och luft i den vackra svenska landsbygden.

Sedan blev det som vanligt käbbel. Är det enda hotet på den svenska landsbygden nazister? I några politikers ögon och öron är det kanske så, för oförmågan att hålla fler än en tanke i skallen samtidigt är påtaglig. Eftersom nazister är hotfulla och skrämmande så måste de vara det största hotet på landsbygden.

SD-ledaren Åkesson ville inte köpa det – utan lyfte fram vänsterextremister, islamister, MC-gäng samt nazister som olika hot på den svenska landsbygden. Det kan finnas flera hot, och stirrar man sig blind på ett hot så missar man ofta alla andra. Tills den dagen kommer då hotet blir en realitet. Lite så har det ju gått till när nazisterna har fått växa till sig- från mikroskopiska till minimala…

Jag rör mig ofta i trakten av Ludvika. I Sunnansjö är jag ofta. Det är där ledarna för NMR bor. Frågar du folk i trakten om hotbilden i närområdet har ingen som jag har pratat med svarat ”Ett nazistiskt maktövertagande!”. Folk känner obehag över att nazisterna, över deras politiska mål och ambitioner. Men man oroar sig betydligt mer över dotterns bussresa från Ludvika till Sunnansjö, eller för vad som händer nere ”i stan” när sonen är på pubkväll. Laglösheten, polisbristen och gängbråk på gågatan.

Norberg och Junsele, två små orter på den svenska landsbygden. I Norberg några mil sydost om Ludvika var det upplopp mellan – vad som polisen kallar – olika falanger i samhället. Ett massivt bråk ute i obygden. Folket i Norberg blev räddare och mer oroliga, men inte för nazister. Junsele i Västernorrlands inland, ett stort bråk mitt i byn mellan olika grupperingar av unga, rotlösa män. Inte heller i Junsele är det nazisterna som oroar befolkningen.

Något som borde oroa oss alla däremot är ett samhällsklimat där extremister på alla håll och kanter har fått större genomslag. Extremismen växer. Nazister och vänsterextremister blir allt fler, men de är ännu försvinnande få. Frågan är hur våra politiker kan se sig själva i spegeln när de har skapat ett Sverige där extremismen kan växa fram och till? När hoten på den svenska landsbygden – och i de svenska städerna samt storstäderna – skapar en grogrund för den våldsbejakande extremism som blir allt vanligare.

Det går inte att stirra blint på ett hot och blunda för alla andra. Det är då hotet mot det svenska samhället kommer att bli ohanterbart. Ändå är det precis det som händer i Sverige, idag – här och nu.