BÄRSÄRK I BARCELONA

Bilder på fredliga demonstranter som misshandlas grovt av den spanska polisen. Filmklipp på vanligt folk som bara vill gå och folkomrösta om Kataloniens framtida status men som åker på spö av centralmaktens ordningsmakt. Det är bilder och filmklipp man brukar se från en diktatur, inte en demokrati. Den spanska regeringens agerande är ovärdigt en demokrati. Den spanska regeringen gjorde allt fel. Om stödet för katalansk självständighet och frihet inte hade majoritet innan och under folkomröstningen så har man det nu. Om omvärlden tidigare var skeptiska till Kataloniens självständighet så är man idag skeptiska till Spaniens förmåga att hålla ihop landet.

Det var bärsärk i Barcelona, bärsärkagång på Ramblan. En utåtagerande spansk kravallpolis som slog och slog och slog. När de hade slagit klart hade de nog slagit sönder alla förutsättningar för att behålla Katalonien som en del av Spanien. Upprördhet, ilska och förakt för makten i Madrid.

Den svenska utrikesministern har förvisso uttalat sig om det vi fick se i Barcelona och andra delar av Katalonien. ”Våldsamma sammandrabbningar och många skadade i Katalonien. Parterna måste hitta en väg tillbaka till dialog.” Sammandrabbningar? Kan man verkligen kalla ett närmast ensidigt användande av våld för en sammandrabbning? När polisen slår ner folk som inte gör motstånd, folk som bara vill gå och rösta? Margot Wallström kan – eller kunde – det iallafall…

Polisens övervåld har tillsammans med den spanska regeringens idiotiska taktik och strategi lagt grunden för verkliga sammandrabbningar. I framtiden kommer separatister inte ha några som helst problem att motivera egen våldsanvändning. Det kan lätt sprida sig från Barcelona till Bilbao, från Katalonien till Baskien. Den spanska regeringens vansinniga agerande kommer att leva vidare i åratal.

Den spanska regeringen hade kunnat agera på nästan alla andra sätt, och det hade fått ett bättre resultat. Man kunde ha agerat i förväg, säkrat varenda vallokal och sett till att de var stängda istället för öppna. Man kunde ha låtit folkomröstningen genomföras för att sedan inte alls bry sig om resultatet. Förvisso allt annat än respektfullt mot katalanernas vilja att själv få väg in i framtiden. Men den respekten finns bevisligen inte från regeringen i Madrid. Vibbarna från Franco-eran finns där, trots att Spanien är en demokrati idag.

Spanien som vi känner det lär snart vara ett minne blott. Det har Spanien fixat till på alldeles egen hand. Allt blev fel. Allt var galet. Allt lade grunden för en framtid som är allt annat än ljus för den som vill hålla ihop Spanien. Våld kommer aldrig vara lösningen när det handlar om att hålla ihop. Vem vill piskas in i fållan, och sedan stanna där…?

16 svar på “BÄRSÄRK I BARCELONA”

 1. Sydländsk konflikthantering är främmande och skrämmande för oss vanliga, sansat behärskade nordeuropéer…

  … men i takt med att den ännu mer exotiska ”massberikningen” av väsensskilt våldsbejakande utomeuropéer fortskrider…

  … lär även vi omsider kunna bli mondänt blasé och betydligt bekvämare med att blod spills och sprutar över oss.

 2. Hej.

  Palestinier har rätt till ett eget land enligt Wallström.

  Katalaner har det inte, verkar hon anse.

  Har svenskar rätt till ett eget land på samma grunder, premisser och med samma definitioner som palestinier?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  1. Israel har inte rätt till sitt eget land trots att de redan är en stat, hur ska vi kunna tro att kurder och katalaner skulle ha rätt att vara självständiga?

  2. Margot Wallström har definitivt inte rätt till sitt eget land med tanke på hur mycket hon har skämt ut Sverige.

 3. Margot jobbar stenhårt för Palestinas självständighet med miljoner av våra skattepengar. Katalonien fnyser hon åt.
  Ann Linde uttalar sig i tid och otid om Polens och Ungerns inre angelägenheter. Spaniens inre angelägenheter knystar hon inte om.
  Få EU-ledare har uttalat sig om övergreppen i Katalonien igår. De brukar annars ha hög moralisk svansföring.

  1. Politruckerna i EU brukar ju inte hålla tillbaka orden och angreppen om stort och smått , men när våld används frikostigt är dom inte bekymrade då är det en ”inre angelägenhet”.
   Dom visar tydligt vart EU är påväg, totalitär våldstyrani.
   Dom eftersträvar den typ av ”fred” som fanns inom sovietunionen.

 4. Funderar på om samma sak skulle hända i Sverige. Skåne vill bryta sig ur det svenska samhället, exempelvis. Hur skulle vi agera? Låta det ske, göra motstånd eller vad. Intressant tanke…

 5. Under det spanska inbördeskriget förekom strider inte bara mellan regeringssidans och Francos trupper, utan även mellan de olika falangerna på regeringssidan. Motsättningarna i Barcelona försåg regeringen i dåvarande huvudstaden Valencia med förevändningen att skicka elittsoldater till Barcelona som snabbt tog kontroll, varefter republikens flagga hissades i staden. Situationen är väl beskriven i George Orwells bok ”Hyllning till Katalonien”.
  Det kan nog inte uteslutas att Madrid inte har något emot oroligheter i Barcelona som ger centralregeringen
  en öppning för att ta makten.

 6. ”If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face – forever.” George Orwell

  Ja , då är vi snart där. Tack journalister , politiker och naiva väljare.

 7. Ett minne från regeringsförhandlingarna efter det katalanska regionvalet för ett år sedan: Sista dagen för att presentera ett regionstyre bryts tevesändningarna av en sändning där Mariano Rajoy deklarerar att även om han leder en expeditionsministär som kommer regeringen att agera. Dessutom har han kommenterat hur den katalanska regeringen har agerat gentemot andra partier (inte vad gäller saker som bryter mot lagar och regler), inte Partido Populars ledare i Katalonien. Han har verkligen varit oroad av utvecklingen och talat om det. Det kan bara slå tillbaka negativt, som det hårdhänta ingripandet vid folkomröstningen. Så jag tror att du är någonting på spåret.

  Dessutom har diverse EU-potentater sagt att ett självständigt Katalonien och likaså Skottland faller ur EU. Om EU anser sig ha suddat ut gränserna mellan länderna inom EU, då ska väl en land kunna dela sig i två utan problem inom EU (under förutsättning att det sker lagligt vilket var fallet i Skottland men inte nu i Spanien). De är rädda för att länderna ska dela sig. Ett fall som Tjeckoslovakien borde kunna fungera inom EU.

 8. Du är antingen okunnig och skriver i affekt eller så vinklar du medvetet i god systemmediaanda. Hur skall en stat handskas med en statskupp? Lägga sig platt och låta sig våldtas av populistiska upprorsmakare eller försvara konstitutionen? Huvudansvaret för skeendet den 1 oktober ligger hos de korrupta, maktkåta, giriga katalanska politikerna med Mas, Puigdemont och Junqueras i främsta ledet. De har utnyttjat ett pyrande missnöje hos en minoritet av katalanerna för sina egna syften.

 9. De aningen ljusskygga, men makthungriga potentaterna i EU jublar givetvis åt den nationella upplösningsutvecklingen i Spanien. För dem är den överstatliga europeiska unionen det samlande politiska, juridiska, ekonomiska, monetära, militära begreppet, inte nationalstater. EU bedrivs också som ett pilotprojekt med syfte att bana väg för ”The New World Order” (NWO). Detta är viktigt att känna till när nu det transatlantiska investeringsavtalet TTIP ska klubbas igenom, efter att CETA har godkänts.
  http://www.youtube.com/watch?v=jE36Ud3llgk

  Starka nationalstater inom EU är för dessa potentater ett hot mot överstatligheten i EU. I linje med detta så har man delat in hela EU i regioner, där det bl.a. förekommer egen statistikredovisning. Katalonien, där det nyligen har hållits ett val till förtret för Spaniens centralmakt, är ett exempel på en NUTS 2-region inom EU.
  http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/mapToolClosed.do?tab=map&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tgs00102&toolbox=types

 10. En spansk tragedi.
  Var ”folkomröstningen” i Katalonien legal? Nej, den var utlyst i strid med gällande författning och har ingen giltighet oavsett utfall. Kontrollen var heller inte tillräcklig, många har t ex kunnat rösta både tre och fyra gånger.
  Har den spanska regeringen i Madrid klarat av att hantera krisen på ett ansvarsfullt sätt? Nej, deras oförmåga att ha en dialog med de katalanska politikerna har, kombinerat med det redan låga förtroendet för regeringen i hela Spanien, drivit situationen vidare mot konfrontation. De har också gett instruktioner som lett till oproportionerligt våld i flera fall.
  Har delstatspolitikerna i Katalonien försökt undvika det våld vi såg i söndags? Nej, men har varit fullt medveten om att poliserna skulle upprätthålla lagen och att människor riskerade att skadas. Trots det har man gått vidare med omröstningen och lagt grunden till mer konfrontation.
  Finns en konspiration inom Spanien riktad just mot invånarna i Katalonien? Nej, regionen har redan ett stort mått av självbestämmande. Samma regler gäller för Katalonien som för andra regioner, d v s områden med högre inkomster ger proportionellt mer ifrån sig än de med lägre inkomster. Proportionellt ger de boende i regionen Madrid mer per invånare än i Katalonien. Endast cirka 35 % av befolkningen i regionen har katalanska som modersmål.
  Politiker på båda sidor har kunnat förutse utvecklingen. Den enda vägen nu är dialog och att vi, övriga inom EU, håller fast vid att det är lagen som gäller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *