AV VAR OCH EN EFTER FÖRMÅGA…

”Av var och en efter förmåga, åt var en efter behov.” Den ultimata solidariteten manifesterad på elva ord, elva ord av Karl Marx. Detta kommer att bli det mest egoistiska inlägg som jag har skrivit, för det handlar om vem ”var och en” är i dagens Sverige. Det blir även ett av de mest personliga inläggen, och när jag trycker på ”publish” så är jag inte säker på att jag har gjort rätt. Men det gnager, och det skaver. Det gör ont.

Titta in i min mun. Du hade kunnat dra av en handgranat i en normal mun och den hade varit i bättre skick än min mun. Tänderna hade sett bättre ut efter en briserad handgranat , då hade det iallafall funnits spår av emalj kvar. Men jag har inte haft råd att sköta om mina tänder, eller så har jag prioriterat fel när ungarnas idrottande och familjens sociala eskapader alltid har hamnat före min tandhälsa i prioriteringarna. De tusentals kronor det skulle ha kostat mig, svensk skattebetalare sedan 1988, för att hålla käften i ordning har jag lagt på annat. Idag kommer de som inte har betalat en krona i skatt i Sverige och får allt det där för en spottstyver, allt det där som jag skulle behöva gå i personlig konkurs för att kunna fixa. Det spelar liksom ingen roll att Fluortanten var ”Hej” och ”Du” med mig under hela låg- och mellanstadiet. Det är kört. Jag väntar bara på tandproteserna…

Titta in på min arbetsplats. Du hade kunnat vara blind, men du hade sett det ändå. Folk som fullt förståeligt söker sig till den humanitära stormakten för att få en vettig sjukvård för sina barn – alldeles oavsett om de har bidragit med noll eller miljoner kronor i skattekronor till den svenska sjukvården. Jag kan absolut inte säga att jag inte skulle göra samma sak för mina ungar, om sjukvården i hemlandet var sönderbombad eller usel innan bomberna började falla. För vad gör man inte för sina barn? Samtidigt kan jag inte förlika mig med rättvisan i att vemsomhelst i hela världen skall ha rätt till samma barnsjukvård som vi som – tillsammans med våra föräldrar och förfäder – har byggt upp det välfärds-Sverige som vi såg för ett decennium sedan. Det handlar om barn, det handlar om välfärd, det handlar om humanism och det handlar om egoism.

Titta på våra bidragssystem. Du måste vara naiv om du inte förstår att det är de som är magneten som gör Sverige till den mest attraktiva destinationen för den som flyr. Inte kan det vara vädret här. Det är inte oktober, november eller februari som attraherar folk att välja Sverige. Det är inte snöblandat regn som kommer horisontellt och inte är det svenskarnas sociala kompetens eller vår mat som får folk på flykt att välja Sverige framför Spanien, Portugal, Italien, Kroatien eller något annat land. Skall vem som helst, utan att ha bidragit med en enda krona i skatt, få ta del av våra bidragssystem, få retroaktiva bidrag för den tid då man inte ens hade kommit på tanken eller nått till den humanitära stormakten? Jag skulle ha sökt mig till Sverige, av rent egoistiska skäl.

Jag skulle naturligtvis inte ha någonting emot att få ta del av det som några andra hade byggt upp. Det är lika normalt som att de som har byggt upp välfärden och bidragssystemen tycker att det stinker när andra – utan en sekin i insats – får ta del av den välfärd som de har byggt upp för sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Det är där humanismen konfronterar egoismen, och där jag kanske borde skämmas i humanistens ögon för att jag oroar mig mest för mina egna barns framtid och välfärd.

Titta på min egen sons tillvaro. Han har sin ADHD att brottas med varje dag – hemma, i skolan och på såväl innebandyplanen som ishockeyrinken. Det var en gång då han hade en mycket bra kontakt med barn – och ungdomspsykiatrin. Det funkar fortfarande okej, men det blir lite jobbigare, lite mer ansträngande för varje gång vi har kontakt. Det heter att det har kommit de som har det betydligt jobbigare än min son. De är traumatiserade av en flykt, av ett krig och av att ha sett ett lidande vi i Sverige inte har upplevt de senaste 200 åren. Hade min son växt upp där hade jag också försökt att fly, till ett land där man i den humanitära stormaktens anda hade lagt mer krut på honom än en inföding med lite ADHD och ett dussin betygsvarningar. Varför hans föräldrar – som har betalat skatt i nästan 30 år – inte får den där vården som de förväntade sig i rätt tid och på rätt sätt kan ju humanisten förklara för egoisten…

Jag vet inte vad jag skall känna för att stå ut med mig själv. Innerst inne är jag en egoist som fattar att drömmen om den humanitära stormakten inte kommer att funka. Samtidigt är jag en pappa som förstår de föräldrar som söker sig hit för att utan insats få ta del av den välfärd som jag, mina föräldrar och ättlingar har byggt upp under hundratals år. Jag hade sannolikt gjort likadant som de som flyr till Sverige, till välfärden, till bidragssystemen här och nu. Ju mer jag tänker på det så är ju det egentligen ett bevis på min egoism, eller hur?

”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” men hur långt skall vi sträcka oss när det gäller ”var och en”? Hur långt sträcker sig vår förmåga innan bandet går av…?

21 svar på “AV VAR OCH EN EFTER FÖRMÅGA…”

 1. Starkt och bra.
  Du vågar printa det som diskuteras på fikabordet, i pendlarkupén, i korta anonyma möten mellan människor idag.
  Inför valet 2010 informerade ”Politiskt inkorrekt” (nu avpixlat) om detta och alla som vågade ifrågasätta bidrag och ersättningen till asylsökande blev raskt avfärdade som människor med ”en obehaglig människosyn”.
  Passfusk, assistansfusk, vård till papperslösa och radikaliseringen i många moskéer är det som bekräftar att politikerna och massmedia blundat för länge och för hårt.

  Jag tror inte de etablerade partierna kan få tillbaka de väljarna som aktivt stöttes bort och avfärdade som rasister. Om de lämnar SD går de till något annat.
  Frågan är vart…..

 2. Bra där Antonsson,men jag har ingen förståelse alls för de som kommer hit för det dukade bordet,utan att själva bidragit.Majoriteten av världens fattiga kan inte vill inte fly,de stannar och kämpar på,se den unga pojke som sålde vitlök på ett torg i Syrien,därför övrigt majoriteten av befolkningen är kvar.De som kommer är skamlösa parasiter,åker jag på semester och tänker värdlandet får försörja mig?gör din plikt kräv din rätt skall gälla även för migranterna som kommer hit!

 3. Så sant det du skriver.
  Vartenda ord!
  Detta kommer inte att hålla. Bandet håller på att gå av.
  Framtiden kommer att bli mycket mörk.
  Mvh Micke S

 4. I detta är du inte i otakt.
  Det är det våra politiker inte vill förstå.
  Och gömmer sig bakom ordet overkligt.
  För oss som förstår och känner igen oss är inlägget starkt och i allra högsta grad verkligt.

 5. Starkt och modigt av dig att sätta ord på det som många känner men inte vågar säga. Jag går inte heller till tandläkaren, det är för dyrt. Jag tycker art livsuppehållande vård och mediciner är mer än nog för folk som flytt hit. Allt annat måste de börja betala för. Tandvård, glasögon, vaccinationer måste sluta ingå. Liksom bidrag av alla slag. Släpp invandringen fri, men ta bort alla bidrag först. Nu har vi gjort tvärt om och detta komma leda till ekonomisk katastrof.

 6. Hej Fredrik,

  Utsökt formulerat, precis så här resonerar de allra flesta verklighetsanknutna människor i Sverige som känner en stark oro för framtiden.

  Absolut inget i ditt inlägg kan i ärlighetens namn klandras för att påvisa en dålig människosyn eller någon form av överhöghet. Just bristen på en nykter diskussion om hur mycket vi kan skänka bort till andra av vår upparbetade välfärd är det jag saknar mest och sörjer.

  Jag har också en son med särskilda behov (+2 ungar till i mer normalt skick) och hittills har sjukvården och dess personal varit helt fantastisk och det är svårt att nog berömma all inblandad personal som gör skillnad.

  Av precis samma ”egoism” är jag osäker på om han kan fortsätta få så fint stöd och det är väl klart som tusan att blodsbandet är starkare än mer allmän medmänsklighet…

  Mvh Fredrik L

 7. Det är väl solklart att när spelreglerna ändrats så här så finns det ingen anledning att betala höga skatter. Man behöver alla pengarna för att kunna lösa problemen själv.

 8. Undrar om det är ett kulturellt särdrag, att ha dåligt samvete för att man vill sätta sina egna först.

  Sköt om dig Fredrik, din röst behövs.

 9. Hej.

  Mitt förslag angående tandstatus: sök vård som papperslös. Tandvården är förbjuden att undersöka om din påstådda status som papperslös är korrekt. Bloggen ”morklaggning” har ett inlägg om hur detta går till.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 10. Bra och sorglig text. En inte alltför ovanlig situation bland många svenska skattebetalare och mer tydligt kommer det att bli. Det kommer även de mest faktaresistenta att behöva förhålla sig till – snarare än de anar.

  Fast dessa undanträngningseffekter och moraliska, filosofiska spörsmål har dock inte strategen och socialdemokraten Schyffert och hans likasinnade ännu märkt av. Trots att de ägnar sig så mycket åt denna debatt.

 11. Bra!

  Jag tycker att Soros och alla de andra superrika som driver på detta för att slå sönder nationalstaterna ska betala om de så gärna vill dela ut förmåner till de som de lockar till Sverige. De har ju mer än råd.

  Detsamma gäller alla som skor sig på eländet, som asylbaroner och politiker till exempel. De har också råd och behöver inte spara på tandvård för egen del.

  Det är lätt att vara solidarisk med andras pengar. Men det är extra stötande när det är superrika som tycker att vi ska stå för det.

  De håller på att plundra oss. Och fort går det.

 12. Helt ärligt så tycker jag inte att man ens behöver blanda in ”att man förstår dom som söker sig hit”. Det är en annan sak egentligen, ett annat perspektiv. När det kommer till den svenska välfärden så är det ju trots allt svenskarnas och deras politikers ansvar att göra prioriteringarna. Att tex prioritera medborgarna och skattebetalarna, och det finns inget felaktigt i det.

  Sen är uttrycket ”av var och en efter förmåga,..osv” intressant. Dels är det en fråga om ett i någon mån slutet system som det kan appliceras på, SAMT en fråga om att gemensamt definiera vad som anses vara förmåga, och vad som anses vara behov, det måste finnas någon slags gemensam förståelse för det. Och där faller ju båda parametrarna i dagens samhälle. Varken begränsningar eller definitioner diskuteras, och det blir kaos i alla led till slut.

  Jag har själv för flera år sedan insett att jag är utelämnad till mig själv vad gäller både läkarvård och tandläkarvård. Om man inte kan få träffa samma läkare ens två gånger inom en rimlig tid så blir det ingen vård att tala om.

 13. Fast jag förstår ingenting? Du kallar dig MODERAT?

  Vad gjorde du då med dina skattesänkningar?

  Poängen med moderat politik är väl att man själv lägger undan av sin lön för att själv bekosta vad man kan tänkas behöva och vilja ha av vård och omsorg…?

  Det är faktiskt lite märkligt att man klagar över situationen när man själv verkar ha stött den utvecklingen….

   1. Förlåt, jag är en flyktig läsare av din blogg, och vet inte hela din story. Tyckte mig se att du såg dig som moderat i din ”OM”-text.
    Missade kanske något.

  1. En skattesänkning är innebär inte en skattebefrielse. Även med skattesänkningar ligget skattetrycket bland de högsta i världen. Dessutom har väl Fredrik betalat stora mängder skatt även under socialistiskt styre innan några skattesänkningar gagnade honom. Och jag antar att han än idag betalar en stor del av sin inkomst både i direkt skatt och indirekt (moms osv.) skatt. Så ditt ”du som är moderat borde ha …” är ett rent tramsargument. (Helt vid sidan av att Fredrik väl i konsekvens med sina åsikter har lämnat moderaterna.)

 14. Mycket fint och ärligt skrivet, uppskattar det…..
  Jag har under lång tid noterat just det du skriver om. Det är väldigt viktigt att det kommer att debatteras, om någon vågar?

 15. Du formulerar så väl det jag tänker Fredrik. Jag kan bara se att undanträngningseffekterna kommer att öka framdeles och därmed slitningarna i samhället. Det är så jävla sorgligt att ett av de bästa samhällen som någonsin funnits på denna jord håller på att raseras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *