ATTACKEN

Det var en gång, en helt annan gång. Någonstans i Europa hade det utförts ett samordnat, välplanerat terrordåd – riktat mot oskyldiga människor mitt i vardagen. Attacken kom i en stor stad på kontinenten och var lika lite den första som den sista terrorattacken i sitt slag. Det har hänt tidigare, och det kommer att hända igen. Det öppna samhället visar sin sårbarhet, och det fick mig att tänka på Sveriges sårbarhet. Hur skulle Sverige klara av attacken som kommer? Hur skulle vårt öppna samhälle hantera en händelse som den i Berlin, på en julmarknad med oskyldiga julhandlare, en lastbil och en tillsynes målmedveten ”hobby”-terrorist…?

Jag har jobbat i akutsjukvården en herrans massa år. Jag har jobbat på SOS Alarm och jag har genom erfarenheter och intresse hyfsad koll på hur samhället klarar stora påfrestningar – eller ”utmaningar” som våra politiker skulle kalla det. Det jag skriver är ingen text i hur man ställer till mest skada med flest offer i Sverige, för det vet redan terroristen. Han har attacken klar för sig redan nu. När? Var? Hur? De frågorna har terroristen redan svaren på. Det är bara vi som är lyckligt ovetande om vad som komma skall, när och var. Vi har kommit till den punkten då vad som helst kan vara vapnet. En lastbil, ett bombbälte, ett skjutvapen, en väska, ett flygplan. Bara fantasin sätter gränser för vad vi skall springa omkring och oroa oss för.

Något vi definitivt skall oroa oss över är hur samhället – vi – klarar av att hantera attacken. Nedanstående text är ett scenario med Nice eller Berlin som mall och med valfri mellanstor svensk stad som bakgrund. Den svenska storstaden är inte ett dugg bättre rustad, men jag väljer en lagom stor stad i landet lagom som kuliss.

Attacken och larmet

20:15 Lastbilen svänger av trefilsvägen med sina fina vajerräcken och följer skyltarna mot ”Centrum”.

20:19 Lastbilen plöjer i hög fart in i folkmassan på torget i centrum av Lagomköping. Dryga halvminuten senare kommer första 112-samtalet, som besvaras efter ytterligare en halvminut på grund av en hög belastning på nödnumret. Belastningen ökar dramatiskt när varenda oskadad och lätt skadad person på torget ringer 112.

20:21 Lagomköpings enda lediga ambulans larmas ut till torget tillsammans med stadens anorektiska räddningstjänst. Polisens regionsledningscentral får också larmet via SOS och suckar bara i luren. Närmaste lediga patrull finns i grannstaden Mellanberga, fem mil bort. Lagomköpingpolisens två patruller försöker bringa ordning på ett mindre upplopp i stadens asylboende där det tjafsas om man skall se på Al Jazeera eller Bingolotto.

20:22 Polisen väljer att bryta patrullerna på asylboendet för att istället styra dem mot torget. Aftonbladet börjar sända live från sin studio i Stockholm och rabblar maniskt om och om igen lastbilsolyckan i Lagomköping utan att ha något vettigt att säga. Tre minuter efter attacken är det ingen som vet något säkert, förutom Flashback som redan har lyckats identifiera föraren efter det att en bild på föraren har laddats upp på Twitter.

20:24 Lagomköpings enda lediga ambulans kommer fram till platsen och ropar på radion till SOS – ”Skicka allt ni har! Nu!” SOS-operatören tittar på kollegan och frågar ”Vad är allt vi har? Och var?” Lagomköpings andra ambulans kastar in Agda, 97, på akuten och styr mot torget. Någon filmar den ovärdiga avlämningen av Agda med mobilkameran och den storyn kommer cirkulera längre än attacken i det svenska mediebruset.

20:25 Lagomköpings tredje ambulans är på väg att gå av – sluta för dygnet. De beordras ut igen, mot torget. Räddningstjänsten anländer till torget med sin styrka på 6 brandmän. Styrkeledaren skriker till sin ledningscentral – ”Skicka allt ni har!”. Ledningsoperatören tittar på sin enda kollega och frågar ”Vad är allt vi har? Och var?”

20:27 Lagomköpings lasarett får order om att förbereda för mottagande av ”massor av svårt skadade”. Redan innan är det knökfullt på lasarettet, och en beläggningsgrad på 112% på de alltid alltför få vårdplatserna. Akuten är också överfull men de som kan sparkas ut med milt våld får en fot i röven av syster Hilda i triaget. På intensiven har det inte funnits en ledig plats på en månad, men ikväll så finns det minsann det. En patient gick bort under kvällen och hamnar snabbt i kylrummet. Av de andra tre kan man hyfsat snabbt få upp en till vårdavdelning. Två lediga IVA-platser av fyra känns som en Triss-vinst för chefsläkaren. Då ringer SOS igen och vill ha ut en sjukvårdsgrupp.

Mitt i kaoset

20:28 Lagomköpings andra ambulans kommer fram, och man börjar få en överblick av attacken. Man ser minst 16 som går att dödförklara på plats. Det finns minst lika många svårt skadade och drygt tre gånger så många som är allt mellan allvarligt och lindrigt skadade. Det finns sålunda runt 65 medmänniskor som behöver vård på olika nivåer…

20:29 SOS meddelar att man har trollat fram 11 ambulanser från granntrakterna, med allt mellan 20 och 70 minuters framkörning. Sjukvårdsgruppen med en läkare och två sjuksköterskor lämnar lasarettet med taxi.

20:30 Lagomköpings tredje ambulans kommer fram och lastar den första patienten och styr mot lasarettet 8 minuter bort. Räddningstjänstens styrkeledare får veta att lediga kollegor börjat inställa sig på brandstationen för att komma till undsättning. Sammanlagt får han en oväntad förstärkning av 7 mer eller mindre pigga brandmän. Samtidigt rullar räddningstjänst från grannstäderna mot Lagomköping med cirka 30 brandmän. Även där med minst 20 minuter innan ankomst.

20:31 Polisen kommer fram, efter att ha slängt ut TV:n från asylboendet. En patrull får en gärningsman av två ordningsvakter på plats. De andra två poliserna börjar spärra av. De skriker i radion till regionsledningscentralen – ”Skicka allt ni har!” och svaret kommer från andra sidan ”Vad tror du att vi har?”

20:33 Ytterligare 6 polispatruller är på väg, men är fortfarande mellan 20 och 30 minuter bort. Två ambulanshelikoptrar från de närmaste storstäderna larmas ut, och ytterligare en sjukvårdsgrupp från universitetssjukhuset i Rörebo är på väg – dryga timmen bort.

20:36 Två ambulanser går i skytteltrafik till lasarettet, där det är mer än kaos. Inringd ledig sjukvårdspersonal börjar ramla in – men det finns inga platser att göra av de skadade som kommer. De första två patienterna från torget lägger beslag på de två lediga IVA-platserna. Ytterligare en svårt skadad hamnar på hjärtintensiven, där man slänger ut en rätt stabil infarkt till en överfull vårdavdelning.

Nyheten

20:37 Aftonbladet fortsätter att sända, utan att ha något att säga och där läsarnas filmer från mobilkameror är det enda man kan visa. Niklas Svensson på Expressen har fått tag i en helikopter och är redan på väg. Nyhetschefen på Aftonbladet funderar på att tipsa försvaret om att helikoptern kan vara full med terrorister…

20:38 Aftonbladet kontrar med att få tag i en yrvaken rikspolischef som knappt har koll på vad som har hänt, men som levererar ändå. ”Man blir ju naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar. De som blir dödade och deras anhöriga. Men också för den enskilde unge killen som begår en sån här förskräcklig händelse. Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig? Hela den här flyktingkrisen visar ju på hur orättvist livet är i många delar av världen och vi får försöka hjälpa till att lösa det här efter bästa förmåga.” Reportern klipper snabbt och konstaterar att ingen vet om det ens var en attack, ännu mindre någon terroristattack och allra minst varifrån den eventuella gärningsmannen kommer.

20:39 Kaos på torget. Kaos på lasarettet. Kaos i ledningscentralerna. Kaos i media. Kaos överallt efter attacken. Antalet dödsoffer ökar snabbt då vården på skadeplatsen inte räcker till, och inte på lasarettet heller.

20:42 TV4 får tag på statsministern för en första kommentar om det inträffade: ”Ähhhhmmmmhh…”

20:45 Utrikesministern twittrar om att det är nu vi måste hålla ihop och öppna våra hjärtan.

Andra akten

20:48 Ytterligare tre ambulanser kommer fram. De lastar och styr mot andra sjukhus i ”närområdet”. Cirka 55 personer väntar på transport till sjukhus. Sjukvårdsgruppen sliter men räcker inte till på långa vägar.

20:56 Första ambulanshelikoptern landar. Tar med en patient till universitetssjukhuset.

21:02 Resurser börjar anlända så sakteliga, man fortfarande ett kaos överallt – allra mest på det lokala lasarettet.

21:12 Andra ambulanshelikoptern landar. Tar med en patient till universitetssjukhuset.

21:19 Sibylla-haket på torget börjar långsamt fungera som en framskjuten akutmottagning. Patienter smärtstillas och får första hjälpen till doften av kokt korv och i fritösdimma.

21:22 Niklas Svensson-helikoptern anländer till luftrummet.

21:30 Ambulanserna fortsätter att gå i skytteltrafik. Blodet tar slut på blodbankerna. Morfinet tar slut i läkemedelsförråden. Allt tar efterhand slut på sjukhusens akutmottagningar, och då främst personalen.

21:42 Magnus Betnér lägger upp ett klipp på YouTube där han intygar att Sverige aldrig någonsin har varit tryggare än det är idag.

21:44 Lasarettet i Lagomköping stänger akuten helt. Det får inte plats fler rent fysiskt på akuten, som på bilder mer påminner om en indisk fjärdeklasskupé på intercitytåget mellan Nashik och Aurangabad än ett svenskt sjukhus. Alla skadade styrs nu om till andra sjukhus.

21:51 SVT kallar attacken ”tragisk olycka” på nätet. Folk blir upprörda över statstelevisionen.

22:01 DN kallar attacken ”hemsk händelse” i sin nätupplaga. Folk bli återigen upprörda, men nu på DN.

22:03 På TV4 kommenterar Henrik Arnstad ”händelsen” med att det med största sannolikhet är terroristerna i SD som ligger bakom angreppet på det öppna, mångkulturella Sverige.

22:04 Ännu mer resurser anländer till torget. Det börjar så sakteliga att bli ordning på attentatsplatsen, men tilltagande oordning på de sjukhus som redan var ansträngda till bristningsgränsen innan attacken.

22:30 Malena Ernman kommer till platsen i taxi och ställer sig på den sargade scenen och börjar sjunga opera för de runt 30 personer som väntar på transport till mer avancerad sjukvård. Kultur-Sverige hyllar den medmänskliga insatsen i denna svåra stund. Ledningsläkaren på plats får ont i huvudet av skrikandet.

01:45 Den sista patienten transporteras bort från torget. Kvar finns bara de döda, medias folk, polisens avspärrningsband och Malena Ernman som är inne på upploppet med darrande röst. I drivor sitter den räddningspersonal som gav allt, men som ändå känner sig fruktansvärt otillräckliga.

Slutkläm

Nästan 1800 ord. Hoppas att du orkade ta dig hit. Ingen kan förbereda sig totalt för katastrofen, attacken eller attentatet. Men ett land och ett samhälle som redan innan masskadesituationen har hyvlat ner räddningstjänst, ambulanssjukvård, polis, sjukvård, ledningsresurser, larmcentraler till anorektiska nivåer får ett ännu större helvete när det händer. Det kommer att hända, och som det ser ut idag kommer ingen att kunna ställa sig upp och säga ”Det gick bra det här…”.

Det spelar ingen roll om det är i storstaden eller byhålan. Sverige har – trots världens högsta skatter – sänkt sina förmågor att klara av katastrofen till löjligt låga nivåer. Våra politiker vet det. De som skall leda oss igenom kris och katastrof vet det. Det vi har kommer inte att räcka den dagen det smäller. Varje dag är en dag med rysk roulette mot Svea skalle…

24 svar på “ATTACKEN”

 1. Hur ser det ut på svt? Har svt förmåga att ge oss aktuell och korrekt information om det sker en olycka?
  Gårdagens aktuellt sände ett utfyllnadsreportage som handlade om den norska serien Skam. Rapporteringen från Berlin var minst sagt sparsam. Hade svt resurser att rapportera om katastrofen?
  Idag ser jag inte de korrespondenter eller reportrar som brukar ses i rutan, det verkar som om svt har fått slänga in ett B-lag.
  En gång i tiden sade vår dåvarande statsminister att ”vår beredskap är god”. Är vår beredskap god idag? Svt är ett mycket viktigt media och oberoende av storhelger och semestrar måste svt ha de resurser som behövs för att informera oss när det sker allvarliga händelser.

 2. Hej.

  När.

  Inte om. När.

  När detta händer – var medveten om att det kan finnas sekundära angripare som inväntar respons från polis och vårdpersonal. Kom ihåg att för folk från MENA är vi kafir (finns olika stavningar): smuts. Vad gör man med smuts?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  1. Hej.

   Jag menar på en något mer avancerad nivå än det apstadium av kognition som krävs för att dra samman en stenkastande stam av klanfränder.

   Frågan är hur många akutsjukvårdares, brandmäns och polisers liv som det krävs innan dagens fisliberalism och totalitära genustyranni ersätts med skarp verkanseld mot massans centrum, det sista i bägge betydelserna.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

 3. För att inte nämna ett nytt Estonia. Sen staten beslutade att sjöfartsverket skulle ta över räddningsverksamheten från försvaret och fulköpte helikoptrar så har beredskapen i antalet kompetenta helikoptrar nedgått dramatiskt.

 4. Helt magiskt . . sådant som denna krönika kan få se sovande att vakna . . till ytan skapar vissa delar av krönikan leenden eller spontana skratt men väldigt snart fastnar skrattet i halsen och jag förfäras, trots påläst, över detta totala slarv över hur vårt samhälle sköts och har skötts de senaste halvseklet åtminstone . . det mesta i en PK anda såväl som ett ”What´s in it for me?” mantra….
  N.B. asylverksamheten ja förutom kvotflyktingarna kostar NETTO mer än alla landstingsbudgetar . . .
  ATT fördela dessa hundratals miljarder till annat skapar ingen arbetslöshet… skattepengar vilket som . .
  Och förmodligen så finns det lika många läkare och ingenjörer i asylverksamheten som det finns bland de asylsökande….

  Hur svårt kan det vara?

 5. Spännande. Vore intressant att tänka samma attack, med två tugnt beväpnade och ”utbildade” GM som kliver ur lastbilen och får härja fritt ett (bra) tag. Eller samma attack med men en sprängladdning med 15 minuters fördröjning.

 6. Notera att Betnér stänger av kommentarsfältet på Youtube, och Ernman kräver dubbla kravallstaket och skärpt bevakning.

 7. Fi jublar då det visar sig att föraren av lastbilen var en vit medelålders man, åtminstone uppger media att föraren är nästan vit, inte ung och inte lastgammal samt absolut en man, detta vet media på grund av att det statistiskt sett är fler män än kvinnor som kör lastbil.
  Det finns också fler infödda svenska män än utrikes födda, så det är med hög sannolikhet, ja visshet, en infödd svensk man som kört.
  Fallet är löst, förövaren är en typisk representant för de rasistiska svenska männen, alla svenska män förbjuds köra bil.

 8. Intressant och förmodligen realistisk skildring.

  Enda uppenbara felet är det du har skrivit i slutet på näst sista stycket: Ingen kommer att kunna ställa sig upp och säga det gick bra det här…

  Det kommer flera att ställa sig upp och säga tex. rikspolischefen, inrikesministern, statsministern. Kanske inte precis med de orden, men med den andemmeningen

 9. Du glömde bort att den första ambulansen dirigerades 57 km fel eftersom SOS 112 outsourcas till en telefoncentral i Moldavien..

 10. Människa 1. En 37-årig polsk lastbilschaufför som förmodligen jobbade 16 timmar om dygnet för en skitlön och som nu såg fram emot några dagars julledighet tillsammans med familjen.
  Människa2? Ett avskum med hittills okänd identitet som tar sig friheten att mörda oskyldiga människor bara för att han känner sig förorättad och har mindervärdeskomplex.
  Fråga. Har alla människor lika värde???

 11. Vem vill bajsa på sig när man skriver? Hursomhelst – terrordåden medelst lastbil verkar ännu så länge vara sådana attentat som sker på en plats och utan Bryssel- eller Paris-mallar. Ännu så länge…

 12. Jag jobbade under Estoniakatastrofen i ett stort sjukhus i Stockholm. Det var kaos. Det var gräl om vem ska göra vad. Men efteråt bildades det en större katastrofgrupp av olika professioner vilka skulle få utbildning och vara tillgängliga att ringa in. Gissa hur många gånger vi träffades? 0. Vi blev bara namn på ett papper. Fixat.
  Varför skulle det fungera nu när vi har krympt resurser. Du var nog realistisk.

 13. @Antonsson

  Mästerligt beskrivet av dagens svenska krisberedskap!

  Jämfört med det svenska, uthålliga totalförsvaret före 1990-talet, är uppenbarligen dagens krisberedskap ett stort skämt.

  Vi har alla skogsbranden i Västmanland i färskt minne, där flygplan som kunde bekämpa skogsbränder från luften kom först efter 4 dagar från Frankrike och Italien.

  Och i en annan del av det kognitiva spektrat, upprepade samtidigt den ansvariga ministern Karin Enström hela tiden mantrat att skogsbranden var så extrem, och det var därför som den fick den så stor spridning och var så allvarlig. Och därmed ska ”cirkelbevis” in på lodrätt 11 bokstäver.

  I dagens svenska krisberedskap ingår också att Sverige har ytterst få sjukhusbäddar och ingen egen inhemsk vaccinproduktionskapacitet. Istället förlitar sig Sverige på dyra och ogynnsamma vaccinsupphandlingskontrakt med utländska läkemedelsbolag, såsom GlaxoKlineSmith samt på massvaccinering av den svenska befolkningen. Se narkolepsiskandalen till följd av biverkningar av det inte fullt utprovade Pandemrixvaccinet som, trots varningstexterna, användes mot barn under 18 år vid den så kallade svininfluensaepidemin 2009).

  Sverige hade 2011 minst antal sjukhusbäddar per 100000 invånare (=270,6 jämfört med Tysklands 822,2) i hela EU-28. I EU-28 var antalet 534,9 sjukhusbäddar per 100000 invånare.
  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Hospital_beds,_2011_YB15-de.png

 14. Nä jag tror en attack i Sverige är rätt osannolik . Inte för att jag inte tror det finn islamister som är kapabla och i ett stort antal . Utan för den anledningen att man biter inte den hand som föder en . Bara att titta på vilka kopplingar vissa medlemmar har i somliga partier , säger bara lyssna på P1 o Cecilia Uddén och Säpo . Och hur många is krigare har inte fått vård i Sverige ? Men tjena vi har blivit ett genus förtryckt skit folk som försöker på billigast sätt ta död på våra pensionärer, för att ersätta dom med raska afghaner. Så varför döda folk som redan står på knä och välkomnar ?

  1. Osannolik? Vi har redan haft en. Som tur var så lyckades han bara ta livet av sig själv pga att han inte var kompetent nog för att tillverka sina egen bomber. Om du inte minns kan du säkert googla 11/12 2010 Stockholm. Nästa gång kommer vi i Sverige kanske inte har sådan tur.

  2. Apropå: …”vi har blivit ett genus förtryckt skit folk som försöker på billigast sätt ta död på våra pensionärer,”

   Hemskt men så sant. De lurade gamlingarna får inte ens dö på ett värdigt sätt, utan ska t.o.m få sämre mat än alla andra också. Totalt nedprioriterade av politiker och socialtjänsten.
   http://www.nyhetsverket.se/nyhet/25982/#comment16567
   Samhällskontraktet är brutet, så sluta betala skatt om ni kan och byt tjänster med likasinnade istället. Revoltera mot våra landsförrädare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *