ATT TALA MED BARN

Klockan var strax efter sju på morgonkvisten. Jag drog upp rullgardinen. Tittade ut, såg snön och väckte en av sönerna med orden  ”Trump vann”. Svaret blev inte ett primalskrik av skräck utan ett ”Oj. Det trodde du väl inte. Kul att du kan ha fel…”

På statstelevisionen står den utsända reportern i Washington och försöker hantera amerikanernas val av Trump. Hon lyfter fram vädret. Den sol som sken igår är regn idag. Det kalla ”symptomatiskt” i SVT. Himlen gråter över att Trump vann, precis som alla amerikaner som enligt SVT kan tänka…

I Sydsvenskan lyfter man fram skräcken hos svenska barn över det som hänt i USA, att ett demokratiskt val har avgjorts och att ”fel” person vann. ”Så kan du tala med barnen om Trump” är rubriken i en artikel som handlar om hur man hanterar barn i kris, chock och förtvivlan. Man får råd av en barnpsykolog om hur man pratar med barnen om krig, naturkatastrofer och Donald Trump. På den skalan finns alltså Trump. Bilder från kriget i Syrien eller ett filmklipp på en tsunami som sköljer in över flyende medmänniskor och ett nyhetsreportage där Trump håller upp tummen i luften är lika skrämmande för svenska barn i en svensk barnpsykologs sinnesvärld.

Ringlar köerna långa till de psykiatriska barnakutmottagningarna i landet denna morgon? Hur många oroliga föräldrar hade kunnat ta dit sina ännu oroligare barn om det inte hade snöat så mycket? Kommer apotekens lager av lugnande mediciner att räcka till alla jätteoroliga barn där och när pratet inte fungerar?

Det kan bli oroligare i världen med Trump i Vita Huset. Det kan det bli, men det måste inte bli. Är det vår uppgift som föräldrar att skrämma upp våra barn såpass att man behöver ha en barnpsykolog i en morgontidning som berättar hur man skall prata med de små liven? Är det vår uppgift att jämföra Trump med krig och naturkatastrofer? Det vet vi inte säkert idag, så varför skrämma upp våra avkommor?

Vi som vuxna, tänkande och tyckande varelser kan tycka vad vi vill över vad andra tyckande, tänkande vuxna människor på andra sidan jordklotet valde i sitt fria val. Vi kan till och med oroa oss över det som kan hända, men är det vår uppgift som föräldrar och föredömen att överföra oron på de små? ”Ljug inte. Erkänn när du inte vet. Signalera lugn” är tipsen från barnpsykologen. Lycka till.

Barnet kommer in i köket. Rödgråten, och med en röst som darrar lika mycket som den där havregrynsgröten som snurrar omkring i mikrovågsugnen. ”Trump kommer starta ett tredje världskrig. Eller hur? Han vann ju. Varför valde de i Amerika någon som vill starta ett världskrig?”. Ljug inte. Erkänn att du inte vet. Signalera lugn. Med krystat lugn och en röst som skulle funka som narkos skall man säga att man inte vet, för säger man att det som sagts tidigare i TV, tidningar och vid köksbordet bara var på skoj så ljuger man ju. Läser ungen av dig, och ser hur orolig du egentligen är – ta avkomman under armen, ge dig ut i snöstormen och bege dig mot närmaste barnpsykolog.

En sekund, en minut av oaktsamhet den här morgonen. Barnet slår på TV:n för att se en gapande dubbad unge på Nickelodeon. Barnet får istället se SVT. Gråtande människor, chockade människor. Reportrar som ser ut som de sålt hela smörfabriken och tappat bort alla pengar. Vita dumma pappor som skolkat sig igenom den amerikanska skolan har valt fel. Ett dåligt väder som beror på han som vann valet. Det barn som inte blir skärrad, orolig och upprörd då borde inte finnas. Det är vi föräldrar som får uppgiften att prata med barnen efter domedagsprofetiorna, efter undergångsvibbarna. Tack så lite.

Till de av mina barn som har frågat mig har jag svarat att jag inte har en aning om vad framtiden med Trump kommer att innebära för dem, för mig och för oss. Det var ingen lögn, och jag svarade lugnt. Jag erkände att jag inte visste. Skulle alla göra så inbillar jag mig att barnpsykologerna inte skulle behöva sätta likhetstecken mellan krig, naturkatastrofer och den tillträdande presidenten i USA. Då skulle barnen gilla läget för stunden, och oroa sig mer över att bussen till skolan sitter fast i en snödriva. Det finns en tid för allt.

10 svar på “ATT TALA MED BARN”

 1. Undras om denna duktige psykolog visar Magda Gad´s skildringar av verkligheten också liksom ”reasoning behind” det hon skildrar…?

  Eller om upplysningen av barnen och tips rörande detta började med Donald Trump som vann valet i USA?

  För om tipsen om hur vi ska tala med barnen om hemska saker redan är kommunicerade sedan decennier behöver det inte ens skapa en artikel utan alla verktyg finns redan hos föräldrar…..

  Om detta är en början, denna artikel, så är det fel…
  då är det i stället bara en fortsättning av något som borde avslutats för decennier sedan….

 2. Var på vaccination idag. Läkaren förklarade opåkallat att många kan känna stress och oro efter valresultatet.
  Idiot som jag är replikerade jag ”Kan faktiskt leva med att amerikanerna i demokratisk ordning röstar som dom gör”.
  Före sprutan dumt nog..
  Har aldrig i livet fått en sådan smärtsam injektion, inte ens med autoinjektor. ; (

 3. Hej.

  Man drar sig till minnes en visa när man läser din text; tror refrängen gick något sådant här:
  ”Då kommer lille Olle fram till mig
  med ögon fulla av gråt
  Han säger:
  ”’Vem i hela världen kan man lite på?'”

  Har tyvärr fått ta del av kollegor som på allvar anser att man bör förklara för elever varför det är hemskt att fel person vann.

  Fy f*n, rent ut sagt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  1. Verkar bedrivas rena skräckpropagandan i skolorna, barnen verkade t ex ha fått höra att ”risken för att Trump skulle starta världskrig var liten eftersom det fanns rådgivare som kunde stoppa honom…”

   Väldigt professionellt.

   1. Hej.

    På gränsen till tjänstefel i min mening, åtminstone moraliskt. Om det är dina barn rekommenderar jag att du via e-post tar upp detta med rektor och relevant lärare och ställer konkreta raka frågor om det är skolans policy att ta ställning i politiska frågor, samt ägna sig åt partiska förenklingar.

    Utan engagerade föräldrar som ser till att vi håller linjen så sjangserar skolan snabbt.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    1. Har inte skolan redan börjat skrämma barnen med ’klimathotet’?

     ”Alla måste lära sig att simma, för när klimatet blivit så varmt att alla nordpols-isar smälter stiger vattnet och då …”
     ”Stackars isbjörnar som inte längre får plats på isflaken …!

     Och alla barn som vet att våra vintrar är långa och oftast kalla (som just nu även i söder) har börjat undra hur det hänger ihop. Det är skamligt att misshandla barnen så här.

     Jag undrar hur det nu går med de hundratusentals medarbetare som försörjer sig i skuggan av ett hotande klimat som … vi inte kan göra så mycket åt. Blir de istället soldyrkare: Åh, goda Sol, låt inte dina fläckar drabba oss mer! Men fortsätt att gäcka jordens befolkning – för vår skull!

 4. Och med god hjälp av slaskpressen basunerar den storpolitiska gurun, den goda tonens förkämpe Malena Ernman att det demokratiska valet är att jämställa med elfte septembers 2996 döda, för att sedan avsluta med att uppmana till att ”When they go low, we go high.”

 5. Något barnen borde bli rädda för, är den hatfyllda retorik som media och etablissemanget använt i drygt ett års tid mot Donald Trump och hans väljare. Att som politisk novis lyckas bli USAs president inom loppet av 17 månader är enastående. Hoppas hans presidentperiod blir en succe, det vore ytterligare en rak höger i ansiktet på dessa högstämda belackare inom etablissemanget.

 6. Medge att din bloggpost egentligen handlar om hur vuxna – särskilt politiker, journalister och andra makthavare, som är vana att tala ner till folk – numera kommunicerar ut sin ignorans. Helt enkelt småbarn som utan större reflektioner har gått från morgonsamlingen på dagis direkt till en inflytelserik post i riket. Vi förtjänar bättre.

 7. Jag är mest orolig att barn kommer att fly i skräck från deras surfplattor, mobiler och dylikt. De kommer inte längre våga pila på menyerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *