ATT TALA ÄR SILVER. ATT TIGA ÄR GULD.

Att tala är silver. Att tiga är guld. Att tala om det viktiga går inte. Att tala om det oväsentliga går bra…

Du går ut på krogen, du spänner ögonen i en puma eller alfahane vid baren och det slutar att ni börjar konversera på tu man hand. Ni pratar om vädret, om priset på alkohol, om trängsel och hemska dörrvakter. Ni börjar prata om ni skall hem till dig eller hem till mig eller var och en hem till sitt. Men ni pratar inte om köttets lustar, om att leka gömma korven. Det ämnet är inte aktuellt att prata om. Det är oviktigt. Inget att ödsla tid på.

Du har nyss gått och blivit förälder. Du skall prata med prästen om det förestående dopet. Ni pratar om vilka psalmer som känns okej att sjunga, om vilken temperatur ni vill ha på vattnet och vilka kakor som skulle passa till dopkaffet. Men ni vägrar att diskutera vilket namn ni har tänkt ge den lilla avkomman.

Du har hunnit bli förälder till ett barn i skolåldern. Det är dags för utvecklingssamtal. Du, läraren och barnet knöar in er i ett litet studierum. Ni pratar om skolmaten, och utemiljön på skolgården, om hur cykelstället är utformat. Ni analyserar bullernivån i klassrummet, men ni pratar inte om hur det går i de olika ämnena. Det är inget att prata om. Så det så.

Du har hunnit bli hemtam och utmattad familjeförsörjare. Livet är inte så kul som det borde vara. Du är trött på det mesta, och mest av allt på gnällspiken till partner som alltid har synpunkter på städning, matlagning eller hur du sorterar tvätten. Du har åsikter om att partnern visar katterna mer kärlek, att du får komma till lika ofta som det är total solförmörkelse. Om allt detta, om relationsproblemen pratar du och ni inte alls när ni går till familjerådgivningen och deras familjeterapeut. Det är viktigare att prata om andra familjer, och hur de har det…

Du känner dig krasslig och riktigt risig. Andningen är jobbig. Ett oroande tryck över bröstet dyker upp allt oftare. Efter några timmar i vårdcentralens telefonkö för du prata med en stingslig sjuksköterska. Du berättar att du mår kymigt, och att det händer att du blir hungrig på luft. Du får en tid två veckor senare, till en trött läkare. Han frågar hur du mår. Du berättar att du oroar dig över ett tilltagande håravfall och den där svampen i ljumsken som inte vill ge med sig. Hjärtat? Andningen? Det vägrar du diskutera. Det är jobbigt. Det kan bli ångestladdat.

Du blir politiker i Moderaterna. Efter många om och men skall du och ni tydligen börja prata med de där hemska, de som förut var bortom all rim och reson i svensk politik – Sverigedemokraterna. Det är okej att prata om bullernivåer, om cykelställ – och du får något av en déjà vu. Du och ni kan prata om det mesta utom migration, integration och de ”utmaningar” som följer i spåren av bristerna i det politikområdet.

Att tala är silver. Att tiga är guld.

 

Förklarande länkar: Moderaten Elisabeth Svantesson i SR. Aftonbladet i ämnet. 

4 svar på “ATT TALA ÄR SILVER. ATT TIGA ÄR GULD.”

    1. Jo, Erik, vi har frågor på det. Är inte Åkessen och hans partikamrater lite väl unga för att kunna ställas till svars för förintelsen? Eller har de gått ut med något statement där de tar på sig ansvaret för de synderna, likt Tomas Qvick eller på samma sätt som Jesus valde att offra sig för människorna? Så som jag har uppfattat det så är det gott om taffliga, fördomsfulla, lågt bildade personer i SD, men de är egna individer och ett eget politiskt parti och inte de sista överlevande från HitlerJugend. Vårt samhälle och vår människosyn tar skada av förvrängningar och kollektiva skambeläggningar, det gör Sverige svagt…

  1. Hej iotakt! De två politiska alternativen i Sverige idag består av 7-klövern och SD! De historiskt styrande är ny så oroliga för vad oppositionen (SD) ska göra och prestera. Det är ju en artskillnad!

  2. Erik, det är inte helt lätt för svensk politik är inte konsekvent. Vi låter t ex ett parti som har lika mörk historia som SD styra och ställa utan att en enda DN- eller SVT-journalist ens reagerar. Det finns fortfarande V-politiker som sörjer DDR och Sovjetunionen men de ifrågasätts aldrig, deras vurm för förtryck uppfattas som ett pittoreskt inslag. Vi har alltså två lika goda kålsuparpartier fast ett är fullständigt rumsrent. Märkligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *