ÅNGER

Sällan har så många uttryckt så mycket ånger som nu. Det handlar om ånger över att man inte såg, att man tänkte fel och inte förstod. Det handlar om Sverige och Sveriges maktspelare, de som tävlar i ånger och kämpar i ångest just nu. De vill be om ursäkt. De vill säga förlåt. De vill vara tydliga med att de ångrar nästan allt de gjorde när de kunde göra saker. När de nu sitter vid sidlinjen kommer insikterna. Verkligheten uppenbarar sig som genom ett mirakel när lojaliteten till den tidigare ledaren inte längre finns på pränt. De som var Reinfeldts närmaste personer under Reinfeldts tid vid makten är de som verkar ångra sig mest, och som har ett närmast maniskt behov att be om ursäkt. Nu.

Lär dig livets stora gåta. Älska, glömma och förlåta. En broderad löpare på väggen hemma hos tantens mormor. När människor ber om ursäkt och vill säga förlåt så är det storsint att ta emot ursäkten och förlåta. När den som felat visar uppriktig ånger över det man har gjort eller ställt till med så bör man lyckas skaka fram lite empati ur själen. Alla har gjort fel någon gång. Vissa mer, andra mindre. Alla har bett ursäkt för att man har gjort något man ångrar. Men bara för att man blir förlåten så betyder det inte att den som förlåter har glömt bort eller börjat älska.

I fallet med Reinfeldts då närmaste män och kvinnor och nu mest ångerfulla gamla hantlangare så förstår jag att de vill be om ursäkt. Inte alla, inte Reinfeldt själv och inte hans sista partisekreterare Kent Persson. I deras värld så har de fortfarande rätt. De spelar i en egen division i godhetsligan medan alla andra inte riktigt har förstått. Som gravt empatilös kan jag inte förstå dem, men jag vill tro att de ändå drivs av tanken att de har rätt och alla andra har fel.

Anna Kinberg Batra har gjort offentlig avbön från den migrationspolitik som hon som Reinfeldts gruppledare stod upp för. Gruppledaren Anna höll ordning på den interna debatten i riksdagsgruppen och såg till att alla moderata ledamöter dansade på partilinjen efter Reinfeldts pipa. Gruppledaren Anna piskade upp de som signalerade att de hade andra synpunkter där och då, sådana synpunkter som Kinberg Batra har gjort till sina här och nu. När Reinfeldt pratade på Norrmalmstorg om ”Öppna hjärtan” klappade Kinberg Batra händerna på ett sätt som hade gjort Nalin Pekgul grön av avund.

Men det var då. Nu ångrar sig Anna Kinberg Batra. Hon förstår att de som då försökte göra sin röst hörd men tystades, hånades, rasiststämplades är besvikna idag. Orden ”förlåt” eller ”ursäkta” finns dock inte med i debattartikeln.

Häromdagen var det Reinfeldts statssekreterare som klev ut i debatten och i det närmaste bad om ursäkt för den politik som Reinfeldt och Kinberg Batra drev igenom i regering och i riksdag. Mikael Sandström var en av Reinfeldts absolut närmaste män, som statssekreterare på Statsrådsberedningen. Det var en lång text i Kvartal, en text full av ånger och en välformulerad text med sina poänger. Problemet med texten är den bara funkar som en ursäkt, inte som en förklaring till varför det blev som det blev. Varför ingen såg riskerna med Migrationsöverenskommelsen och samarbetet med Miljöpartiet. Varför ingen kunde förutse reaktionerna i omvärlden på en Migrationsöverenskommelse med sina inbyggda magneter på flyktingströmmen. ”Förlåt oss ty vi visste inte vad vi gjorde!”?

Problemet var att man visste precis vad man gjorde och varför, i alla fall ur mitt perspektiv. Migrationsöverenskommelsen var ett drag för att splittra oppositionen, för att försöka dra Miljöpartiet närmare den då existerande Alliansen. Bara den tanken, att vilja ragga upp Miljöpartiet? Det finns ingen ursäkt för det. Det går inte att förlåta, oavsett hur mycket ånger man känner.

” … En fri eller mycket liberal invandringspolitik kan inte förenas med välfärdsstaten som vi känner den.” – ur Kvartal-artikeln av fd statssekreteraren Mikael Sandström.

Ambitionen måste ha varit att sparka undan fötterna för en välfärdsstat som vi kände den en gång. Allt svammel om att det enda sättet att rädda välfärden var att öppna upp portarna för unga, medelålders, gamla –  analfabeter och halvanalfabeter – decennier ifrån ett yrkesliv var just svammel. Skrönorna om horder av högutbildade flyktingar är bara skrönor. Antalet läkare, sjuksköterskor, ingenjörer och forskare understiger med råge de som som saknar utbildning eller där utbildningen är ett skämt. Detta borde vem som helst med bättre syn än Täppas ha kunnat se. Men man ville inte. Eller så ignorerade man det helt, då ambitionen var att bli av med välfärdsstaten som vi kände den – helt enligt Reinfeldts lilla blå bok ”Det sovande folket”.

De som ångrar sig nu, borde ha vetat eller anat konsekvenserna. Därför är det i detta fall svårare än vanligt att älska, glömma och förlåta. Det är försent nu. Skadan är skedd. Den välfärdsstat som vi kände är inte den välfärdsstat våra barn kommer att få känna av. Be inte mig om ursäkt. Be mina ofödda barnbarn om ursäkt. Säg förlåt till mina söner.

Själv har jag en herrans massa anledningar att säga förlåt och be om ursäkt. Just nu vill jag säga förlåt för att jag en gång var medskyldig till att sätta Reinfeldt på Rosenbad. Förlåt mig, ty jag visste inte vad jag gjorde.

Westerholm har också skrivit i ämnet – HÄR

20 svar på “ÅNGER”

 1. Ändå så fortsätter vanvettet med full kraft. Vuxna afghanska män inkvarteras till en kostnad av 700 000 per år. Tillkommer gör kostnad för skolgång, vård och tyvärr ibland rättsväsen. Samma vuxna män tilldelas i ”barnpension” ett engångsbelopp på 70 000 ”retroaktivt”. Sedan 3 000 per månad. Finns det verkligen ingen som kan tvingas ta verkligt ansvar för detta, ett av världshistoriens största bedrägerier? Och det finns mer: arabfamiljer som passerat 8-10 säkra länder på väg hit beviljas PUT. Schengen-förordningen bryr sig varken migrationsverket eller 7-klöverpolitikerna om. Med sig kan de ha 1-8 minderåriga barn. I åttabarnsfallet är enbart barnbidraget 15 014 månad. Det betalas ut efter PUT ”retroaktivt” för två år. Det blir ett engångsbelopp på 12x15014x2=360366:-
  Retroaktiv föräldrapenning och etableringsbidrag tillkommer. Jag vågar inte räkna ut slutsumman. Om det ens finns någon slutsumma.

  1. ”Ändå så fortsätter vanvettet med full kraft.”

   Och INGEN med makt stoppar det. Fastän ALLA vet att det måste stoppas.

   Vad finns för oss maktlösa att göra? Jag vet en sak …

 2. Det är märkligt att de törs krypa fram just nu. Den ”store” ledaren har varken bitit i en cyanidkapsel eller avfyrat ett skott i huvudet. Istället ska han ha något tramsprogram i SVT. Jag blev själv lurad och lade min röst på honom. Hade jag vetat att han skulle göra upp med MP på valnatten 2010 hade jag lagt rösten på ett annat alternativ redan då. Förlåt mig!

  1. @ T,

   ”Hade jag vetat att han skulle göra upp med MP på valnatten 2010 hade jag lagt rösten på ett annat alternativ redan då.”

   Att du inte visste detta är helt ditt eget fel. Reinfeldt var MYCKET tydlig och öppen med att han hade för avsikt att gör upp med MP om inte Alliansen fick egen majoritet 2010.

   Redan ett år innan valet gick han ut stort med detta i en debattartikel i SVD 23 okt 2009 :

   http://www.svd.se/reinfeldt-oppnar-for-samarbete-med-mp

   Detta upprepade han sen ofta, inte minst i valrörelsen.

 3. Någon som inte visar ånger för den destruktiva massinvandringspolitiken är Fredrik Reinfeldt själv. Det bevisade han i SVT-programmet Skavlan i fredags. För sitt ställningstagande fick hen uppenbarligen applåder från studiopubliken. Till yttermera visso har SVT belönat landsför… f’låt landsfadern med ett intervjuprogram i åtminstone fyra delar.

 4. Det märks att det vankas val för sjuklövern.

  Jag glömmer aldrig vilka Quislingar det var som trasade sönder ett av världens finaste och tryggaste länder.

  Tack för ordet

 5. Täppas? Får han fortfarande härja i Ring P1? Det kanske är Alexandra Pascalidou som har tagit över? Eller Kakan, eller Behrang, eller Nujjen, eller… SR har många konstiga individer på sin lönelista att välja bland.

 6. De har i alla tider kallats medlöpare och sedan 1940 för Quislingar.
  Precis som Westerholm skriver ger deras intellektuella och moraliska haveri också en bra inblick i hur det kunde gå så långt i Hitlertyskland.

  Jag förlåter inte. Från min lilla gräsrotstuva gör jag vad jag kan genom att stå för vad jag tycker. Har sagt upp min DN prenumeration och försöka stödja de som på ett tydligare sätt än jag tar fighten, personer som Antonsson, Westerholm, Teudoresco m.fl.
  Att ge en peng till Skyttedals rättegångskostnader ingår också.

 7. Någon som också borde ångra sig är Fredrik Skavlan, som i fredagskvällens intervju med Reinfeldt lät honom upprepa sitt tal om fördelarna med fortsatt invandring utan att alls fråga honom om allt som oroar många svenskar: bostadsbrist, okvalificerade arbeten för outbildade, våldtäkter, hot av många slag, trycket mot skolan och vården och det ökande antalet utanförskapsområden.

  1. Reinfeldt har bara bytt ut sitt sovande folk,till de som kommer nu,tjuveri ta från de som var här,till de som kommer,välfärdsstaten består för Reinfeldts profeten beundrare.

 8. Hej.

  Förlåtelse eller sonande?

  Jag är inte kristen, så för mig är valet lätt vad den som skadar min familj, mina fränder, mitt folk eller mitt fosterland skall erhålla.

  Den som vill förlåta den som medvetet gjort det den valde att göra, godkänner handlingens giltighet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 9. Be aldrig om ursäkt om du röstade för en Alliansregering 2010. Om du inte hade gjort det hade vi haft Mona Sahlin som statsminister nu. Gäller ursäkten 2006 så kanske Göran Persson inte varit så eftergiven mot Miljöpartiet och klarat sig undan förlåtorgien i dag .. men det vete sjutton hur han hade hanterat finanskrisen?

  Då kanske du hade suttit här och bett om ursäkt för att du INTE röstade på det parti du trodde då? Satsa på att bilda opinion inför nästa val i stället .. om det nu finns något alternativ att tro på? Det som det är efteråt med går ändå inte att göra något åt.

 10. Jag tror Reinfeldt var fullt klar över att Miljöpartiets migrationspolitik var helt verklighetsfrämmande. Men han drev igenom överenskommelsen för att blockera ut SD. Han var väl sur över att SD hade tagit ifrån honom och Alliansen dess absoluta majoritet, och tvingade honom att kompromissa. En fördel för Reinfeldt var ju också att han kunde visa upp en snygg och human fasad. Reinfeldt, liksom Löfvén efter regeringsskiftet, kunde framstå som humanitetens härförare, samtidigt som man bakom ryggen höll tummarna för att det inte skulle komma för många. När det gjorde det, tvekade Löfven inte en sekund att stänga gränsen. Han kommer inte att öppna den igen.

 11. Det som borde uppmärksammas är den allt större skara resandefolk och romer som lever i tältläger som kommunerna vägrar göra sig av med. Där jag bor stjäl de cyklar och tigger samt begår grövre stölder etc. Om man ska se på framtiden så lär Sverige vara ett land där det finns samhället nummer tre, utanförskapet. Det är fortfarande otroligt angeläget att fråga hur många procent av de nyanlända som kommit i arbete, har egen bostad etc. Vad vi inte vill är att bli invaderade av romerna och deras brott. Tyvärr har ju Löfvén inte ens ordat om katastrofen i mänskliga liv som valt att illegalt, otillåtet och i strid med alla lagar om invandring och även EUs regler väljer att strunta i detta.

  Våra poliser gör INTENTING åt det.

  1. Sossarna kastrerade dessa människor förut.

   Att inte låta sina barn gå i skolan utan istället lära dem att stå på knä och tigga (eller några andra förnedrande värre göromål) är inte något vi bör tillåta i detta land. Så att bara ploppa ut en massa barn som man inte kan ta hand om, borde leda till kastrering om de ska tillåtas bo kvar här.

 12. Ayatollah Reinfeldt gör nog klokt i att som Mona S. skaffa sig en livvakt på heltid, om han inte redan har det !
  Sanningen brukar ju alltid komma ikapp lögnaren/hycklaren/förrädaren och då vete f-n hur det kan gå !

 13. @ Antonsson,

  ”Just nu vill jag säga förlåt för att jag en gång var medskyldig till att sätta Reinfeldt på Rosenbad. Förlåt mig, ty jag visste inte vad jag gjorde.”

  I ditt fall tror jag på att detta är sant och att du hyser ärlig ånger. Men du är i princip en helt ensam minoritet bland tidigare framstående M supportrar. De flesta andra har inte bett om ursäkt och de som har gjort det uppfattar jag absolut inte som ärliga.

  Nya M är en renodlad styggelse som från starten 2003 har varit helt inriktat på att utplåna svenskarna som folk. Om det det finns någon rättvisa i denna värld kommer de ledande företrädarna någon gång att få stå till svars för sina brott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *