ALLA ÖPPNA HJÄRTANS DAG

Alla hjärtans dag. Kärlekens dag. En dag för en blomma, en lite mer tilltalande middag än snabbmakaroner, köttbullar och ketchup. Den dagen på året då man tydligen skall vara mer kärleksfull mot sin käraste än de andra. Det är idag mitt hjärta och ditt hjärta inte skall slå i otakt.

Jag tar det som ett bevis på att jag är gravt politiskt traumatiserad när min första tanke på Alla hjärtans dag handlar om ett tal på Norrmalmstorg den 16 augusti 2014. Om den 14 februari är Alla hjärtans dag är den 16 augusti Alla öppna hjärtans dag, efter Fredrik Reinfeldts brandtal i centrala Stockholm. Det talet har kapat hjärtat i min värld.

Reinfeldt såg det komma, det som Löfven inte såg eller ville se förrän det var försent. Reinfeldt såg påfrestningarna på välfärden, på allt det som var Sverige. Reinfeldts lösning var inte att prata ihop sig med EU om hur unionen gemensamt skulle kunna hantera migrantvågen. Reinfeldt tyckte – och tycker – att vi skulle öppna våra hjärtan och gilla läget att Sverige var magneten längst bort i slutet på flykten. Löfven såg det där också, men först efter att ha gjort bort sig totalt på Medborgarplatsen med ”I mitt Europa bygger vi inga murar!” och på Münchenbryggeriet i ett massmöte som blev en tävling i empati.

Resultatet av Reinfeldts önskemål och Löfvens oförmåga att se har blivit ett betydligt mer hjärtlöst Sverige. Ett Sverige som inte klarar av att ge sina medborgare en anständig sjukvård. Ett land utan en välfärd i klass med skatteuttaget. Ett Sverige utan ett rättsväsende som lyckas skapa trygghet. Det är ett hjärtlöst Sverige både mot de som bott här länge eller alltid och de som nyss har kommit. Det är ett Sverige som brister mer och mer för fler och fler. En förstärkt bostadsbrist. Ett tilltagande skolkaos. En tyngre vårdkris. Det är vad de fick som öppnade sina hjärtan på vid gavel.

”Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan…”

Våra politiker har skapat ett Sverige där man skall känna sig hjärtlös för att man vill att sjukvården skall ha en chans att leverera när ens nära och kära behöver den. Reinfeldt och Löfven har skapat ett Sverige där man skall ha dåligt samvete för att man önskar att bostaden finns för sitt barn när det är dags för han eller henne att lämna boet.

Jag öppnar gärna mitt hjärta, men lite lagom och inte på vid gavel. Jag saknar det tålamod Reinfeldt ville ha av mig. Det enda jag vill på alla hjärtans dag är att kunna bidra till att lämna ett Sverige som håller ihop och som fungerar efter mig till de som jag älskar mest – mina nära och kära. Om jag är hjärtlöst monster bara för att jag tänker så, så får jag väl gå i graven som det.

Puss på er.

6 svar på “ALLA ÖPPNA HJÄRTANS DAG”

 1. Vill bara tillägga att det också är hjärtlöst mot de som släppts in o sedan (till stora kostnader) måste avvisas o de som får asyl, men inte kommer kunna integreras o bli självförsörjande o därmed aldrig kommer kunna känna att de har fullvärdiga liv.

 2. Reinfeldt gjorde detta mycket medvetet för att sänka de svenska välfärdssystemen! Tråkigt att behöva inse för de fd? moderater som stödde honom.
  Nu får vi alla svenskar ta smällen.

 3. Att Moder Svea öppnat sitt hjärta på vid gavel för, som jag tycker, helt fel personer fick jag ytterligare en bekräftelse på när jag idag på Nya Tider läste artikeln under rubriken ”De är inga barn, de är bortskämda unga män”.
  Stämmer det som beskrivs i artikeln så tar man sig för pannan när man sedan på tv-nyheterna hör att ”ensamkommande” planerar kollektiva självmord pga ev utvisningsbeslut, känns som att myndigheterna blir lurade igen trots alla öppna hjärtan.

  Vår statsminister sa med anledning av besöket i Iran och slöjdebatten att ”man följer lagen i det land man är i”.
  Det kan ju inte gälla bara för oss svenskar när vi är utomlands utan Stefan Löfven borde se till att
  samtliga som vistas i vårt land följer våra lagar och inte bara utnyttjar Moder Sveas öppna hjärta.

  Moder Sveas hjärta närmar sig nog en infarkt om inte någon duktig hjärtkirurg kan reparera det.

 4. Jag och mina syrianska vänner har idag pratat om det öppna hjärtat som Reinfeldt förespråkade, 6 personer i en tvårummare, 8 personer i en liten trea på 70 kvadrat, vore det något för F.R själv?

 5. Det är egentligen otroligt vilka monster som häpnadsväckande nog har valts att styra landet. De ljuger sina väljare rakt i ansiktet , som vågar ifrågasätta lögnarna blir utsatta för rena Stalinistfasonerna, påstås vara nazist och rasist. Monstren drar sig inte för att exploatera offren för de verkliga nazisterna. Om inte dissidenten stukas av den behandlingen finns grövre metoder stt ta till, misshandel och mediaförföljelse av betalda huliganer, avsked från arbetet, utfrysning och mobbning. Ytterst fängelse och hot om inspärrning på mentalsjukhus.
  Det känns som en ond dröm men är dessvärre verklighet.

 6. Hej.

  Frasen ’öppna era hjärtan’ får mig alltid att tänka på Mola Ram i ’Indiana Jones och De Fördömdas Tempel’.

  Eventuella likheter mellan moderater (alltid nyast!) och kyld aphjärna är givetvis en slump.

  Kamratliga hälsningar.
  Rikard, fd lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *