AKUTEN

Det finns de som pratar om dagens problem, politikernas ”utmaningar” med ord som ”…så här har det alltid varit”. Vad gäller hot om våld och våld mot vårdpersonal stämmer det. Sedan jag började i vårdsvängen för en halv mansålder sedan har det alltid funnits folk som har hotat oss vårdanställda. Men även om det alltid att funnits hot och våld i vårdmiljöerna, iallafall sedan det första året på 90-talet, så är det annorlunda nu. Hot och våld har gått från att vara sällsyntheter till vardag. Våldet och hoten är grövre, vidrigare – och allvarligare.

På början på 90-talet var den som hotade mig som oerfaren undersköterska ofta en pundare med snedtändning eller en alkoholist på dåligt humör. Man skulle få stryk nästa gång man visade sig på vårdsalen eller väntrummet. Oftast var de förbannade för att de inte fick den medicin de ville ha, eller vansinniga för att läkaren där och då prioriterade annat än att sy ihop just deras sårskada.

Oftast kunde man skaka av sig det där direkt. Det var tomma ord. De var för vingliga, påtända eller fulla för att göra slag i saken helt enkelt. De glömde snabbt bort vem de var förbannad på. Oftast räckte det med att väktaren ställde sig i dörren och lekte arga leken för att hoten skulle övergå i smörande. Vid något enstaka tillfälle fick polisen komma upp till SöS för att ta med en idiot från akuten till arresten. Sällsynt, men det hände iallafall. Så har det alltid varit, tydligen.

Runt millennieskiftet började det sällsynta bli allt vanligare. De som hotade oss med våld och stryk blev en större skara. De påtända pundarna och arga alkoholisterna fick sällskap av aggressiva anhöriga och våldsamma våldsoffer. Om hoten från pundaren och alkoholisten var något man kunde slänga i tvättsäcken med arbetskläderna var de nya hoten något man inte kunde släppa. De som hade hotat dig i väntrummet kunde stå utanför arbetsplatsen när du gick av passet – klart, tydligt och synligt följa efter dig till bussen, på bussen, på tunnelbanan. De klev alltid av någonstans på vägen med ännu ett hot, ofta ”Vi vet var du bor, din jävla bög…” Som om alla vi män på den kvinnodominerade arbetsplatsen var homosexuella?

Efternamnen på namnbrickorna tejpades över. Efternamnet på ID-kortet markerades bort. Det gick inte att skylta med efternamnet. En sjuksköterska som gått i verbal klinch med en lika upprörd som aggressiv familj – till en lika aggressiv som upprörd ung man som krävde att få bli hopsydd före alla andra för att jaga rätt på den som hade skurit honom – mötte delar av den familjen utanför sin portuppgång i förorten. De hade sökt och letat efter en adress, och hittat den. En annan kollega som fick följe till sin bil på personalparkeringen av ett gäng gapande anhöriga hade efter nästa pass punktering på alla fyra däcken samtidigt. Allt för att man vägrade förstå prioriteringarna man måste göra på en akutmottagning.

I början hette det att ”I vissa kulturer agerar man så här i chock och förtvivlan. De menar inget illa. Det är inget att bry sig om”. De som tidigare hade gapat i väntrummen om att man minsann hade betalat skatt i hela sitt liv och minsann hade rätt att få vård direkt ersattes av andra typer som inte hade bidragit med fem öre till den samlade välfärden. Det var folk som tyckte att de skulle gå före alla andra bara för att man ansåg sig vara tuffast, starkast och kunde skrika mest. De visste alla sina rättigheter. De vägrade acceptera sina skyldigheter.

Jag lämnade akuten hösten 2000. Då hade det börjat bli jobbigt. Sjutton år senare har jag mina känselspröt kvar på olika akutmottagningar. Före detta kollegor som sliter vidare berättar om folk som visar skjutvapen i byxlinningen och kräver snabb behandling, om en arbetsmiljö som har spårat ut på många sätt. Det handlar om samma ungdomsgäng som stör ordningen på stadens gator och torg som gör precis samma sak inne på akuten. Respektlöst patrask med extrema attitydproblem, ofta med anhöriga som inte är ett dugg bättre. Det handlar om folk som har lärt sig att hota sig till det man vill ha, oavsett om det är någon annans mobil, moped eller vård före alla andra.

Bråk och stridigheter mellan olika kriminella grupperingar har också flyttat in på akutmottagningarna och sjukhusen. Folk som skjuts ner precis utanför akuten, i en ”Drive-by shooting” vid Södersjukhusets busshållplats. Överfallslarm överallt, låsta dörrar och personal på helspänn. Fler väktare än någonsin i vårdmiljöerna, men ändå otillräckligt för att skapa trygghet. Poliser vid akuten. Poliser vid huvudentrén. Poliser som måste skydda personal och andra patienter.

Det sägs att en akutmottagning är en värdemätare på hur ett samhälle mår. Den svenska akutmottagningen fungerar som en febertermometer på Moder Svea. Någon som tycker att det känns bra? Någon som tror att Svea är kärnfrisk? Att prognosen är god? Att utvecklingen går åt rätt håll? Så här har det ju alltid varit. Sverige har ju aldrig varit tryggare än det är nu, säger de kulturarbetare som vet mer och bättre än de som möter verkligheten på akuten…

23 svar på “AKUTEN”

 1. Jodå, klanerna beter sig för jävligt. Men det är inte dem vi skall gå på.

  Voffor gör di på detta viset? Jo, därför att de kan. Vi har väl alla läst Flugornas Herre? Om man under hela sin uppväxt får bete sig som ett gränslöst arsel på dagis, i skolan och i förorten så tror man att det är så det går till.

  Det är dags för oss att möta dessa böss med:
  * Lärare som omedelbart skickar glina till OBS-klass där de kärleksfullt och hårdhänt tas om hand av en muskulös karl.
  * Socialtanter som skickar lokallösa ynglingar till uppfostringsanstalt i Korpilombolo.
  * Poliser som REVAr ihop alla som inte får vara i landet.
  * Domstolar som raskt dömer brottslingar till förvaring.

  Detta lär vi inte få med nuvarande regering, eller med en allians. Dags alltså att göra vad vi kan 2018 för att få en regering med lite hårdare nypor. Gå och rösta! Sen får du själv fundera ut om det är SD, MED, KPML(r) eller Kristna Värdepartiet som är vägen framåt.

  De som raserat nattväktarstaten skall i alla fall ut.

  1. Jaha, säger Du det!
   Nu har vi i Västra Götaland fått Anders Danielsson som ny landshövding.
   Om man har varit GD på migrationsverket brutit mot utlänningslagen och aktivt medverkat till den invasion som nu sänker Sverige blir man belönad. Den ene blev rikspolischef, den andre blir landshövding.

 2. Föreslår i all enkelhet rekrytering av ett halvdussin tjetjener för frontlinjen på akuten … no nonsense personal typ med erfarenhet …

  När det gäller medborgarplatsen så skulle tre kossacker till häst göra skillnad … just saying … pussy riot med Gudrun och kärringarna …

 3. Har till min förvåning sett skyltar på Landvetter flygplats vid incheckningsdiskarna och loungerna är skyltar som varnar för konsekvenserna vid oförskämdheter och hot riktad mot personalen. Har rest sedan tidigt 80tal i tjänsten och detta förekom inte tidigare men om jag frågar valfri PK-politiker eller journalist har det alltid varit så. Badhus, bibliotek, skolor, vården och nu även flygplatserna är under attack av aggressiva inkräktare. Bra jobbat 7klövern, snart har vi 3 världen status i alla instanser. När slutar turisterna komma och med dem intäkterna?

 4. En sak som jag tycker är oerhört märklig är att de som har ägnat de senaste 20- 30 åren åt att göra Sverige mångkulturellt nu sitter och säger att Sverige är som det alltid har varit. ..

  Vad jag menar med ovanstående är att bilbränder, stenkastning mot blåljuspersonal, hot mot sjukvårdspersonal, hedersvåld ingår i paketet mångkultur.
  Det går inte bara att ”plocka russinen ur kakan” och tro att man bara ska få ta del av det positiva i kultur X , men slippa uppleva någonting av det negativa i kultur X om man tar hit några tiotusen människor ur kultur X.
  Det är naivt bortom alla gränser att tro att man kan importera 1 miljon fotbollssupportrar och att alla dessa endast kommer att ägna sig åt att sjunga glada hejaramsor och aldrig kommer att bli vare sig fulla eller våldsamma.

  Eller, enkelt uttryckt ;
  Kebab är gott, men man får könsstympning på köpet.

 5. Det förskräckande facit av decennier med ”öppna hjärtan” ligger nu i öppen dager. Ingen borde kunna undgå resultatet av Västeuropas mest ansvarslösa och infantila asylpolitik, men lik förbannat lever fortfarande en stor del av svenska folket i förnekelse. Det är som en masspsykos! Som i trans och lika naturligt som en sväljreflex svär och fräser de så fort de hör SD nämnas eller ser Åkesson sanningsenligt beskriva verkligheten i tv.

  Ärligt talat så tror jag att många inte ens vet varför de avskyr SD så mycket, men de har ju om och om igen av massmedia och vänner fått höra att ”SD är rasister”. Och hur många svenskar vill frivilligt ifrågasätta, verka udda och sticka ut från mängden – HUU, HEMSKA TANKE, VÄRRE ÄN DÖDEN! Nej, då är det bäst att som en god värdegrundsmedborgare istället koppla bort hjärnan och stämma in i änglakören!

  Själv är jag vetgirig och föredrar att tänka självständigt och därför informera mig om samhällsföreteelser som oroar mig. Dessutom har jag för länge sen begripit att svensk massmedia är genomsyrat av vänsteraktivister, vilket i sin tur gör att jag förstår att de skönmålar, mörklägger och slirar på sanningen om saker som ligger dem varmt om hjärtat, såsom samhällseffekterna av Europas mest generösa asylpolitik.

 6. Blev det några svart rubriker i msm efter denna händelse?
  Jag tvivlar.

  Det hade ju varit strålande om någon av herrarna Shyffert, Nujen eller Betne`r suttit i väntrummet ,
  dessa tre behöver verkligen närkontakt av 1:a graden med livet utanför strålkastarljuset.

 7. Man läser om alla tråkigheter på tex den här sidan & alternativmedia & jämför med MSM som medvetet väljer att inte rapportera verkligheten. Vad får den, som inte tar reda på mer, för uppfattning? Jo, Sverige har aldrig varit tryggare, gått bättre & de som har annan uppfattning än MSM är rasister.
  Tacka fan för att vi har/har haft politiker som kör sitt race, de har kunnat skapa den här oredan bara för att de kan & för att folket inte fattat bättre. Exempel på detta: Ett stort antal väljare till MP bor runt Medis. Alla dem uppskattar inte situationen på Medis & ringer/kontaktar polis, startar samtalet med: Jag är inte rasist men…
  Jaha, det var uppenbarligen en sida av MP’s politik som dessa väljare inte hade kalkylerat med. Det går bra att tycka att alla är välkomna till Sverige & att ”någon annan” ska försörja dessa så länge jag slipper ha dem på min bakgård och att jag inte behöver vara med på försörjningen. (Denna politik gäller även för V-väljare.) Handling & konsekvens brukar hänga ihop.
  Vi har dock inte kommit till vägens ände, det kan bli mycket värre är jag rädd för. Hur stoppa detta?
  Vid nästa val kommer jag att rösta på SD, vid tidigare val har jag konsekvent sagt nej till SD då jag har tyckt att de var lite läskiga men jag har omvärderat mina prioriteringar. Jag är beredd på att ta den smällen, skit samma vad det innebär. Det kan inte bli sämre än nuvarande situation. Kan det också innebära att det rörs om lite i grytan så gärna för mig.
  Alla som skrivit här ovan verkar vara av samma åsikt & skriver bra förslag på åtgärder. Jag hoppas på en förändring där vi får känna oss lite mer nöjda än idag. Man kan inte få allt men en förbättring önskar jag.

 8. Tyvärr kommer inte heller SD att verkligen ta i med hårdhandskarna.Det behövs helt andra metoder.Åtgärder som inte är lämpliga att uttrycka här.
  Det finns inget som tyder på att det kommer att bli bättre.På längre sikt kommer det verkligen att spåra ur.Vi kommer att få en sydafrikansk situation,där vita nu mördas på löpande band.Det är beklämmande och fruktansvärt deprimerande.Tyvärr ska det mycket till innan folk som kan uppföra sig kommer att vakna upp och då kan det vara försent.

 9. Frågan är, för att uttrycka det drastiskt, om man kan reboota ett helt land?
  En omstart tycks krävas.
  Vem är du, vad gör du, hur försörjer du dig, vad är du beredd att offra för det gemensamma goda, på vilka premisser befinner du dig här?

 10. sjukdomen kom på allvar med den galna invandringen som tog fart sent 80tal. Idag finns ingen logik och förnuft som präglar ett lyckat och intellektuellt folk som svenskarna.Vi har bytt ner oss till de sämsta av de sämsta. idag kan du fatiskt int etuta på en annan bilist även om denne kommit i 90 knyck från vänster i en fyrvägskorsning, för det kan sitta en sk respektis i den bilen som bara den lilla ärekränkningen oavsett att du har rätt,räcker som ursäkt för våld. Man ser dem överallt, prejar folk av trottoarer,tränge sig i köer,pratar över alla andra å cafeet med flit osv osv, allt underbyggt med ett underliggande hot om våld om du begär någon form av stil och uppfostran av dem. jag vill som så många andra att dessa reser hem till sina sönderbombade grushögar så de kan kontemplera varför deras riktiga hem ÄR just sönderbombade grushögar.

 11. Jag har alltid varit för allas lika värde (skyldigheter, rättigheter) men när man nu ser och upplever att många av de ”nyanlända” bara ser sina rättigheter och inga skyldigheter får man börja omvärdera sina värderingar.
  De lär sig av släkt och vänner hur man ska bete sig för att få så många förmåner som möjligt, sen hemma i soffan gapskrattar dom åt oss ”svennar” hur pass korkade vi är! Med detta rämnar deras respekt totalt för oss ”svennar” och dom fortsätter på inslagen väg utan minsta ånger! Dom har exakt koll på hur slipstenen ska dras!
  Vi har oss själva att skylla på detta genom våra val av politiker och förtroendevalda i samhället.
  Men det är inte för sent ännu, nästa år är det val, så visa lite ryggrad nu ”svennar” och stå upp för realismen. Du är ingen rasist för att du ser sanningen, du är realist!
  Hjälp dom som VERKLIGEN är behövande och stjälp parasiterna! De som verkligen är nödställda av de ”nyanlända”, oavsett var de kommer ifrån eller vilken religion de har, är evigt tacksamma för hjälpen de får och anpassar sig i den situation de befinner sig i.
  Detta kanske är önsketänkande men den är fin ;-).
  Tjohopp på er alla!

 12. Tyvärr är det alldeles för många svenska medborgare som fortfarande sover sin törnrosasömn.
  Det stora problemet är att svensk media, radio,tv,tidningar mörkar sanningar om tillståndet i nationen.
  Jag undrar hur många vi är som engagerar oss i dessa sajter typ Iotakt,Ledarsidorna,Petterssons etc.etc. Som läser och förstår och tycker till om hur jävla illa det är ställt i landet Sverige.
  Dessa budskap når alltså endast en mindre del av svenskarna och det är på grund av att merparten av svenska folket är av någon outgrundlig anledning inte intresserade av att det håller på att gå helt åt helvete med landet.
  Om jag bara visste hur man skall bära sig åt för att få ut alla dessa vettiga budskap till den stora massan så skulle jag gärna vilja hjälpa till med detta.
  Det är sorgligt att engagemanget är så litet.
  För mig är det en gåta att sjuklöverpartierna fortfarande kan ha det stöd de har i väljaropinionen, men det bottnar väl i det jag skriver ovan.

 13. Hade jag varit en i traumateamet skulle min mage (motsvarande) tvingat mig till att uppsöka toaletten. Kanske bättre om det var två så kunde patrasket ligga där.

 14. Ett tips till svensk polis. Åk på en veckas trainee hos Spansk polis.
  Där har de varken kafferep eller korvgrillning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *