AKTUELLT AVSTÅND

SVT:s nyhetsprogram Aktuellt har idag oftast runt fyrtio minuters sändningstid. Aktuellt ingår i nyhetstimmen, och kommer kanske snart behöva alla sextio minuter för att hinna med att ta avstånd…

I samma program inledde Aktuellt med nyheten om att två sjukhus i den rebellkontrollerade östra delen av den syriska staden Aleppo hade flygbombats. I Aktuellt dagen efter tog inte redaktionen avstånd från flygbombningarna. Efter Aleppo följde Nike Nylander med nyheten att roboten som sköt ner passagerarflygplanet MH17 över de östra – rebellkontrollerade – delarna av  Ukraina kom från just de östra, rebellkontrollerade delarna av Ukraina. I Aktuellt dagen efter tog inte redaktionen avstånd från nedskjutningen.

Nike Nylander fortsätter mala på, om förslaget om återinförd värnplikt. Dagen efter väljer Aktuellt aktivt att inte ta avstånd från det försämrade omvärldsläget, och inte heller försvarets misslyckade rekrytering. Sedan var det dags för Sverigedemokraternas Mattias Karlsson och Centerns Anders W Jonsson. De två diskuterar och debatterar bland annat Egor Putilov, som Aktuellt dagen efter inte vill ta avstånd från. Mattias Karlsson blir snabbt rätt arg på Anders W Jonsson rörande begreppet säkerhet. Det slaktade försvaret, den eftersatta polisen och de ”tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister” kommer upp i Karlssons svada. Det är nu Aktuellt hamnar i ett läge där man känner att man måste ta avstånd.

Dagen efter sitter Nike Nylander i samma studio och tar avstånd å hela redaktionens vägnar. Det handlar inte om Aleppo eller rysk nedskjutning av ett civilt passagerarflygplan. Det handlar inte om att meteorologen hade fel på vädret över Höljes och Sysslebäck och att man därför vill ta avstånd från hela SMHI. Det handlar om Mattias Karlssons ord om tiotusentals potentiella sexförbrytare och terrorister. Det uttalandet kan inte redaktionen ställa sig bakom, det måste redaktionen ta avstånd ifrån. Som om någon imbecill idiot trodde att Aktuellt-redaktionen alltid delade sina debattörers åsikter och synpunkter…?

Det har suttit diverse dårar och dårfinkar och debatterat på ett dåraktigt sätt tidigare i Aktuellt. Det har mig veterligen aldrig föranlett redaktionen att dagen efter gå ut i etern och ta avstånd från dårskapet. Det ligger liksom i sakens natur att vi tittare skall betraktas som såpass intelligenta att vi förstår att debattledaren, nyhetsankaret och hela programmet inte alltid delar de åsikter och synpunkter som förs fram. Men nu när Mattias Karlsson körde på i ullstrumporna så blev man tvungna att ta avstånd. Alla som inbillar sig att Nike Nylander eller Aktuellt delar Karlssons syn på de tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister räcker upp en hand? Någon?

Därefter är det dags för en annan debatt, en annan diskussion i studion. Jan Helin, programdirektör på SVT och Janne Josefsson från SVT:s program Uppdrag Granskning diskuterar om extremister skall få debattera i Aktuellt. Nike Nylander känns genuint upprörd på Helin. Helin hade haft synpunkter på att man lät Nya Tiders chefredaktör och allas vår Arnstad prata bredvid varandra i en icke-debatt. Dagen efter tar redaktionen inte avstånd från sin programdirektör trots att man allihop tycks ha tolkat Helins inhopp i debatten som en order hur de skall jobba och inte.

D-vitaminbrist är nästa inslag i den kvällens historiska nyhetssändning. Dagen efter väljer redaktionen inte att ta avstånd från D-vitaminbrist. Väder. Inslag av snö i Jämtlandsfjällen. Ösregn över Norrlandskusten. Det tar man inte heller avstånd från. Sedan blir det utblick, och en slutkläm i Pakistan. Det fanns all anledning att ta avstånd från den som hade skrivit den lilla texten i rutan som skulle ge oss tittare en hint om vad inslaget handlade om. ”Pakistan: Tonnårsflickor hittar nya vägar.”

Men ingen tar avstånd från felstavningen. Ingen går dagen efter ut och tar avstånd från unga kristna tjejers situation i Pakistan på ett ännu tydligare sätt än i inslaget. Det finns det ingen anledning till, lika lite som det fanns anledning att ta avstånd från Mattias Karlssons personliga kommentar i en debatt…

21 svar på “AKTUELLT AVSTÅND”

 1. Jag tolkar det hela som att själva asvtåndstagandet är en markering till oss tittare vad som kan tänkas vara OK åsikter och inte. Det handlar inte per se om att man tar avstånd från ditten och datten utan att samhället har blivit så nervöst så Statens ”Fria” Television måste markera vad som är bra och vad man skall tycka. Nästa steg är helt enkelt att inte ta in folk, eller nyheter, med ”fel” åsikter och debattera med dem för då bekräftar man deras världsbild (kors i taket !). Det har redan börjat med t.ex Fria Tider. Istället för att argumentera och sabla ner idioternas argument så är man så nervös att man inte ens vil ha in dem i TVn utan man låter dem frodas i demokratins skumma perfieri där de snabbt skaffar sig offerroll och ingen säger emot deras dumheter.

  1. Vi är redan där. Och det ökar från blygsam nivå väldigt snabbt. Något har hänt som gör media och politikeretablissmanget väldigt rädda. Jag tror att de för första gången inser att de kan förlora. På allvar. Och att det kan sluta med rättegång och straff.

  2. ” Istället för att argumentera och sabla ner idioternas argument så är man så nervös att man inte ens vil ha in dem i TVn utan man låter dem frodas i demokratins skumma perfieri där de snabbt skaffar sig offerroll och ingen säger emot deras dumheter.”

   Jaha…..

   Exakt så där lät det i 10 år om SD. HELT EXAKT SÅ!!!!!

   Jag blir så trött. In i märgen trött.

   1. ”Jag blir så trött. In i märgen trött.”

    Samma här – men jag ger inte upp trots att jag fortfarande bor kvar i landet.

    1. Jag är varken trött eller nyttig idiot utan försvarar det fria ordet där olika åsikter får mötas och debatteras. Tilläggas bör att Janne Josefsson nu blivit ställd i skamvrån av Svt.

 2. Att svensk media är så verklighetsfrånvända är ingen hemlighet men att en ”oberoende” public service kanal med Hjärne och Helin i spetsen får driva sin egen propaganda med skattepengar är bedrövligt.

  Att svensk media är förvånade att alternativmedia växer så det knakar är nästan komiskt. Lite ungefär som när de gamla sju partierna undrar varför ett relativt nytt parti SD har uppkommit och också växer så det knakar och med största sannolikhet blir det största partiet i valet 2018.

  Det givna och enkla svaret är detsamma till de båda: Hade ni skött ert jobb hade varken alternativmedia eller SD behövts.

  Enkla konsekvens -och riskanalyser är ett ämne som borde införas i den svenska grundskolan.

  Tack för ordet

 3. Tanken har slagit mig: tänk om detta var en hämnd från Nike Nylanders sida mot den absurda inställning som Jan Helin demonstrerade när han gav Aktuelltredaktionen en offentlig näsknäpp för att de intervjuade Nya Tiders chefredaktör. Helin hävdade ju att man inte kan ha olika inställning till ”människors lika värde” och att det som strider mot den principen inte ska få framföras, i alla fall inte i SVT. Följaktligen driver Aktuellt då den principen in absurdum, i enlighet med Helins riktlinjer. Vi får väl se om det blir fler avståndstaganden.

 4. Räck upp handen ni som sett debatter i SVT där man debatterar om och inte med SD och där epitet rapas i parti o minut, men där man inte tar avstånd från ordvalet dagen efter.

 5. Tvingades dessvärre konstatera att Johar Bendjelloul i gårdagens upplaga av [sv]ekoredaktionens lördagsintervju med den ryska federationens befullmäktigde ambassadör i Stockholmkolm, konsekvent undvek att ställa några frågor kopplade till det vidriga terrordåd ryssarna begick vid nedskjutningen av Malaysia Airlines Flight 117 den 17 juli 2014. Utöver det var utrikeskorrespondenten Sten Sjöström dessutom kritisk till frånvaron i svenska media av positiva rysslandsbilder. Statsradion förnekar sig inte…

 6. Jag såg det där avståndstagandet, och undrade verkligen vad meningen var. Har inte direkt haft uppfattningen eller tron på att svt journalister var SD:are. För vem var det ett förtydligande ??
  Känns som SVT fortsätter sin interna debatter genom tv:n. Och det är en dålig utveckling. Eller ? Kanske deras personalmöten kunde direktsändas ? Då hade man ju verkligen få kunna höra vilken uppfattning/politisk inriktning varje journalist har. Ska vi gissa övervikt MP/V/S i förhållande till valresultat…….

 7. Baserat på någon obskyr opinionsundersökning frodas självbilden inom SVT och i synnerhet inom nyhetsprogrammen att de har ett högt förtroende bland den svenska allmänheten. Med utsagan ”att vi på Aktuellt tar avstånd från uttalandet”, demonstreras åsiktskorridorsnack, och vad som är lämpligt att tycka om man ska vara en god människa.

 8. Själv undrar jag om SvT kommer ta avstånd från The Donald morgonen den 9 november när denne har tagit hem presidentvalet i USA mot vår Hillary.

 9. Självfallet Herbert K och sedan kommer de att fortsätta att smäda Trump de kommande åtta åren av perioderna!

 10. Dårar och dårfinkar förut i Aktuellt? Visst, Löfven och Morgan Johansson och resten av stormavdelningen brukar ju vara med allt som oftast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *